Прочитај ми чланак

Само дан пре Париза догодио се напад који је свет игнорисао

0

544542_bejrut-nov.-2015.-reuters-1_f

Само дан пре терористичких напада на Париз, Исламска држава преузела је одговорност за двоструки бомбашки напад у Бејруту у четвртак у којем је погинуло 43 људи, а више од 200 рањено.
Реутерс

Либанска влада прогласила је петак даном жалости у земљи. Ради се о једном од најсмртоноснијих напада у Либану у последњих неколико година.

Међутим медији широм света нису дали ни приближно пажње овом масакру, као оном у Паризу који се догодио дан касније.

Индијска блогерка Каруна Езара Парик на то је одговорила статусом који се у међувремену проширио друштвеним мрежама.

– Није Париз тај за кога треба да се молимо, то је свет – написала је.

– То је свет у којем Бејрут, погођен бомбашким нападима није покривен у медијим. Свет у којем је бомба експлодирала на погребу у Багдаду, а ниједна особа није у свој статус написала Багдад јер нити једна бела особа није погинула у тој ватри.

У јулу прошле године, више од стотину Египћана погинуло је у нападима ИД. Прошлог месеца стотине их је погинуло бомбашком нападу у Анкари. Затим Бејрут, а сада Париз. Као што је председник Обама рекао јуче након напада у Паризу: „Ово је напад на цело човечанство и универзалне вредности које делимо.“

Председник Обама није дао никакву службену изјаву као одговор на напад у Бејруту.

Чак ни Фејсбук, који је након терористичких напада у Паризу експресно активирао свој „сафетy цхецк“, исто није учинио дан раније.

Либанци који се још увек опорављају од шока због разорног напада на Бејрут широм друштвених мрежа исказали су солидарност с Французима због напада, али упитали су и Фејсбук, не заслужују ли они исту апликацију након терористичког напада на Бејрут.

Подсетимо, путем ове апликације све који се налазе недалеко места на којима су се одвијали терористички напади апликација ће аутоматски питати јесу ли на сигурном, а потом ће обавестити њихове пријатеље на Фејсбуку да су добро.

Корисници такође путем ње могу проверити како су њихови пријатељи који се налазе у Паризу.

Бомбашки напади: 621 мртав у Нигерији, 378 мртвих у Ираку, 259 мртвих у Јемену

 

Index.hr