Прочитај ми чланак

ЕУ врши притисак на Македонију да прихвати 20 000 избеглица

0

migranti slovenija_f

ЕУ врши притишак на Македонију да прихвати 20 000 избеглица, тврде македонски медијии који истичу да је тај притисак повећан током послењих неколико дана.

Брисел има такав став иако је председник Ђорђе Иванов недавно у Бриселу исказао да Македонија нема намеру да прихвати избеглице на дужи период.

Председник Македоније је био категоричан, подсећа се, да његова земља може да прихвати само до 2.000 избеглица које могу да остану у Македонији до најдуже 72 сата.

Власти у Скопљу су биле обавештене да треба да се припреме да прихвате избеглице на дужи период барем током зиме. То ће бити емигранти из Авганистана, док ће остале избеглице наставити пут према ЕУ.

Проблем је и то што нити Македонија нити ЕУ имају споразум са Авганистаном о повратку авганистанских држављана.

Истовремено не функционише ни регистрација избеглица, посебно у Грчкој где организација Фронтекс и локалне власти нису успеле да се изборе са задатком.

Македонија до сада није добила никакав новац од предвиђених 20 милиона евра. Разлог за то је блокирање помоћи од европског комесара за миграције Димитиса Аврамопулоса.

За то време, грчке власти се припремају да у наредних 48 часова припреме масован транспорт миграната до границе са Македонијом.

Пре два дана македонске влати су успеле да за 24 цаса транспортују 14 хиљада избеглица.

(Танјуг)