Прочитај ми чланак

УНЕСКО: Представник Венецуеле тако гласно викнуо НЕ да је изазвао смех у сали (ВИДЕО)

0

unesko

ПАРИЗ – Међу земљама које нису подржале пријем Косова су Бразил, Кина, Шпанија, Русија, Индија, Казахстан, Палестина, Северна Кореја, Словачка, Уругвај, Венецуела.

Уздржани су, између осталих, били Босна и Херцеговина, Колумбија, Грчка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија.

За приступање Косова Унеску између осталих гласали су Белгија, Француска, Канада, Бугарска и Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португал, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Немачка, Андора…

Код представника Србије се осетила драмска пауза од пар секунди, као да се премишља како ће гласати, али је на крају ипак рекао „no“ („не“).

А представник Венецуеле је тако гласно узвикнуо „no“ да се салом заорио смех.

На видео снимку испод можете погледати процес гласања и која је земља како гласала, а процес гласања за и против пријема почиње на -24.50. (Реч је о видеу који је ишао уживо па временски иде уназад).

Представници земаља које су била за пријем Косова изговарали су енглеску реч „yes“, француску „oui“ или шпанску „si“, док су оне против изговарале „no“ или „non“. Уздржане су користиле реч „abstention„, што значи уздржаност.

 

Након гласања је уследило проглашење из којег је било јасно да предлог Албаније да Косово уђе у УНЕСКО нема двотрећинску већину.

Раније је гласању о одлагању је приступило 170 држава. Против предлога Србије било је 89 земаља, за 59, 22 чланице Унеска су биле уздржане‚ а 16 није присуствовало гласању.

Предлог за одлагање подржали Русија, Бразил, Индонезија, Кина, Румунија, Грчка. Против Француска, Британија, Хрватска, Словенија, Македонија. БиХ је била уздржана.

Бахами су у последњем тренутку тражили да промене глас из „за“ у „против“, али им није омогућено. Овај потез Бахама изазвао је смех у сали.

Око 11.30 почело седница Генералне конференције Унеска на којој ће се расправљати о пријему Косова. На почетку седнице обратио се амбасадор Србије при Унеско затраживши одлагање гласања.

Гласању је претходила жучна расправа. За одлагање биле су Кина, Русија, Куба, Аргентина, а одлгагању су се успротивиле САД, које немају право гласа, али имају право обраћања, Немачка и Велика Британија.

Представник Велике Британије је на седници рекао да се никад није десило да буде одбијена земља коју је предложио Извршни савет, да је Косово чланица ММФ и Светске банке и да овај захтев нема никакве везе са дијалогом Београда и Приштине и са процесом европских интеграција две стране.

Томе се успротивио Танасковић рекавши да је овде реч о преседану јер никада није била оваква ситуација јер Косово није држава.

Представник Аргентине је рекао да затхев за пријем Косова није у складу са резолуцијом 1244, док је представник Кубе рекао да је то супротном међународном праву.

Аустрија истиче да су јој блиски и Косово и Србија, али да је против одлагања седнице.

Кина сматра да би пријем Косова у Унеско могао негативно да се одрази на дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

Извор: Б92, Правда