• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ПРВИ РУСКО-СРПСКИ ВИДЕО ЧАС СА ТЕМОМ: „Цар Николај Други и руска политика на Балкану почетком 20. века”
Прочитај ми чланак

ПРВИ РУСКО-СРПСКИ ВИДЕО ЧАС СА ТЕМОМ: „Цар Николај Други и руска политика на Балкану почетком 20. века”

0

car nikolaj drugi kralj aleksandar karađorđevic

На идеју првог угледног видео часа са темом „Цар Николај Други и руска политика на Балкану почетком 20. века” дошао је српски пријатељ, руски професор историје Поњкинске основне школе из Ивановске области (Руска Федерација), Муравјов Александар Николаевич, који је предложио својим српским колегама, из О.Ш. „Бубањски хероји”- Ниш,  сарадњу за реализацију овог часа и дао тему часа.

Са задовољством и радошћу су српски професори прихватили предлог за сарадњу која је од великог значаја за ученике обеју школа и надају се успешној реализацији пројекта у наредном периоду између њихове основне школе из Ниша и Поњкинске основне школе из Ивановске области (Руска Федерација). Све је ово, на радост професора чврсто подржала директорка О.Ш. „Бубањски хероји”, Верица Раденковић без чије подршке овај пројекат не би био могућ.

Убрзо је склопљен споразум између Поњкинске основне школе из Ивановске области (Руска Федерација) и О.Ш. „Бубањски хероји” из Ниша ради заједничког учешћа у организовању и спровођењу првог угледног видео часа овог карактера.

Час су  заједнички припремали српски професор историје Ђорђе Бојанић и руски професор Муравјов Александар Николаевичем заједно са српским и руским ученицима, наравно уз сагласност родитеља. Контакти су били преко мејла, фејсбука и сајта СРПСКА ИСТОРИЈА.

srpsko ruski cas

Оваj час ће бити први у Русији и Србији видео час са темом – Цар Николај Други и руска политика на Балкану почетком 20. века – који ће бити јавно објављен преко интернет портала. Раније тога никада није било.

Нажалост о овој теми се врло мало зна, како у Русији тако и у Србији. Видео час је замишљен као мултимедијално-сценско-историјски рецитал; час ће бити састављен из више видео материјала, а учествоваће ученици једне и друге школе.

Организатори пројекта се захваљују гостима за помоћ у снимању видео материјала за њихо час:

1) ..у Београду преко камере Наталији Дукић и Мариjи Чекетић (студенткиње универзитета у Београду); место излагања, споменик цару Николаjу у Београду.
2) …у Петрограду преко камере Ивани Стевић (студенткиньа универзитета у Београду); место излагања Дворски трг у Петрограду.

3) …у Москви преко камере Мариjи Козловоj (заменик директора васпитног лицеја бр. 5 града Долгопрудни и предавач верске наставе); место излагања црква св. Великомученика Георгија Победоносца у граду Долгопрудни Московске области.

4) … говор Дејана Серафимовића, председника Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић из Ниша.

Јавно емитовање видео часа преко Skype биће почетком децембра, када ће се и ученици обе школе упознати.

Циљ овог часа је обострано упознавање ученика са темом – Цар Николај Други и руска политика на Балкану почетком 20. века – као и о руско-српским везама кроз историју.

Извор: СРПСКА ИСТОРИЈА – Ђорђе Бојанић; СРБИН.ИНФО