Прочитај ми чланак

Верници данас славе СВЕЦА који је због ХРИШЋАНСТВА био ПОСЕЧЕН МАЧЕМ!

0

Sveti-mucenik-areta-620x350

Православни верници данас обележавају Светог мученика Арету који је страдао за веру Христову са још преко 4.000 хришћана, свештеника, инока и инокиња, грађана, жена и деце.

Арета је био градоуправитељ у граду Неграну у земљи Омиритској у Јужној Арабији. Имао је 95 година када је страдао.

Омиритском земљом је тада владао неки Јеврејин Дунаан, опаки гонитељ хришћана. Решен да потпуно истреби хришћане из своје земље, он опколи хришћански град Негран и најпре поручи грађанима да ако се не одрекну Христа, он ће их све смрћу уморити.

Грађани затворише капије, па Дунаан дуго и безуспешно поче нападати на градске зидине. Тада се безакони кнез закле грађанима да им ништа неће учинити, само нека му отворе градске капије, да уђе и узме данак који му они дугују, па ће се затим одмах удаљити.

Хришћани повероваше и отворише капије. Тада опаки Јеврејин позва к себи старца Арету са свим клирицима и другим угледним грађанима и све их посече мачем. И учини страховити покољ по граду.

Чувши за ово, византијски цар Јустин врло се ожалости и написа писмо Етиопском цару Елезвоју да иде на Дунаана с војском и освети невину крв хришћанску. Елезвој послуша Јустина, удари с војском на кнеза Омиритског, победи га, сву му војску погуби, а њега мачем посече.

За кнеза Омиритског, по Божјем откровењу, би постављен неки побожни човек Аврамије, а за архиепископа Омиритског, опет по Божјем откровењу св. Григорије (в. 19. децембар).

У Неграну хришћани обновише храм Светој Тројици, који Дунаан беше сагорео и подигоше храм Светом мученику Арети и осталим мученицима Негранским.

Извор: Телеграф