• Почетна
  • СВЕТ
  • РУСИЈА РАЗВИЈА нову борбену опрему треће генерације
Прочитај ми чланак

РУСИЈА РАЗВИЈА нову борбену опрему треће генерације

0

ruski snajperista

Опрема треће генерације за руску војску може бити произведена у року од четири до шест година, саопшто је Дмитриј Семизоров, генерални директор Централног научно-истраживачког института прецизног инжењеринга (ЦНИИточмаш) , главног пројектанта борбене опреме за Оружане снаге РФ, преноси „RT”.

„Разматрамо замену борбене опреме у роковима од четири, пет, шест година. Међународно искуство показује да је, по правилу, толики животни век борбене опреме – четири или пет година. Појављују се нова решења у материјалима, уводе се новине и на тај начин долази до промене генерација”, рекао је Семизоров.

Он је нагласио да је рад на новој борбеној опреми већ у току. „У току је детаљна анализа свега што постоји у свету у овој области…У овом тренутку наш задатак је развој нове опреме, која има два главна циља: први је побољшање ефикасности војника на бојном пољу у обављању борбених мисија које су му задате, а друи да спасе свој живот”, рекао је директор ЦНИИточмаш.

Говорећи о новинама опреме, он је истакао да се ради о новим материјали и новим решењима у области управљања и комуникације. „Нова балистичка решења (у систему гађања). Данас, у сваком случају, можемо са сигурношћу рећи да ће панцир остати, али је питање какав. Активно иде истраживање нових оклопних материјала”, додао је он.

Осим тога, тестирање снајперске пушке за руско Министарства одбране, развијене у оквиру пројекта „Точность”, требало би да почне већ наредне године.

„У интересу Федералне службе безбедности већ је успешно обављено прелиминарно тестирање пушке. Сада је у току производња узорака за државно тестирање. Ја очекујем да ћемо их завршити до краја ове године. Пројектни задатак за рад на развоју ᾿Точность᾿ подписало је и Министарство одбране. У њему су повећани захтеви за ово оружје. Мислим да ћемо почети прелиминарне тестове пушака за потребе Министарства одбране у 2016. години”, рекао је Семизоров. Он је напоменуо да ће пушке бити новог калибра за Русији: 7.62*51 мм и 8,6*69 мм.

Генерални директор Фонда за перспективна истраживања Андреј Григорјев 8. јуна је саопштио да су руски научници почели да развијају борбену опрему нове генерације „Ратник-2”.

Чланак пренет уз дозволу редакције  Руске речи