• Почетна
  • ДРУШТВО
  • УДAР НA ПРИВAТНОСТ: Полиција ће моћи да чита свачију историју сурфовања интернетом
Прочитај ми чланак

УДAР НA ПРИВAТНОСТ: Полиција ће моћи да чита свачију историју сурфовања интернетом

0

surfovanje na internutu

Према новом закону који ће бити објављен следеће недеље, британска полиција ће добити право да прегледа свачију историју сурфовања интернетом. Чак ће и приватне преписке на Фејсбуку постати доступне полицији.

Предложеним законом ће се створити услови за телекомуникационе компаније и интернет провајдере да задрже сву историсјку претрагу током сурфовања интернетом свих корисника у периоду од 12 месеци.

Државни органи као што су полиција, обавештајне службе и Национална агенција за криминал моћи ће да приступе веб-адресама које су корисници посећивали, али ће им претходно требати одобрење судије како би могли да “вршљају” и по личним сајтовима, имејловима и порукама на друштвеним мрежама.

Из полиције тврде да су овакве мере неопходне због обима кативности које се спроводе на интернету, а како пише британска штампа, управо је полција и лобирала да влада прогура овакав закон.

Ричард Бери, портпарол полицијског департмана за пренос података, потврђује да је закон врло користан.

– Нопходно нам је да знамо “ко, кад, где и шта” сваке комуникације, ко је иницирао, где су били и када се догодило. Aли и део онога “шта”: шта претражују по Фејсбуку, или на сајту банке или чак на илегалним старницама дечје порнографије? Пре пет година, осумњичени је могао физички да ушета у банку и изврши транскацију. За то смо поставили наџорни тим, али сада се већина тога ради на мрежи. Ми само желимо да знамо за те посете – рекао је Бери.

Он је признао да би било сувише наметљиво да полиција неометано чита поруке на Фејсбуку и претраге на интеренту без судског налога.

Очекује се да закон следеће недеље буде на столу министарке унутрашњих послова Терезе Меј, као оживљавање такозване “провирити повеље” која је доживела неуспех када је независна ревизија изнела сумње да су намере биле складиштење историје сурфовања сваког лица.

Извор: Blic