• Почетна
  • СВЕТ
  • Могерини: ЕУ прети распад због избегличке кризе
Прочитај ми чланак

Могерини: ЕУ прети распад због избегличке кризе

0

mogerini

Европској унији прети распад уколико адекватно не одговори на најгору избегличку кризу на „старом континенту“ још од Другог светског рата, изјавила је данас висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Она је навела да ако се ЕУ буде просто ослањала на одговоре појединачних држава на ово европско питање, „криза ће се погоршати, уз ланчане реакције јавног мњења и националних влада“, пренела је агенција АФП.

Да би се то спречило, Унија мора да буде опремљена „инструментима који ће бити дорасли изазову, а без којих постоји ризик од распада ЕУ“, упозорила је Могеринијева у интервјуу за италијански лист „Соле 24 Оре“.

Аустрија је јуче најавила план изградње ограде на граници са Словенијом, такође чланицом ЕУ, како би „контролисала прилив избеглица“, а и званична Љубљана је наговестила сличне кораке.

Након тога је брзински договорен састанак између председника Европске комисије Жан-Клод Јункера и аустријског канцелара Вернера Фајмана, после којег је објављено саопштење у којем су они истакли да „за ограде нема места у Европи“.

Извор: Танјуг