• Почетна
 • ДРУШТВО
 • ОДГОВОР МЛАДОГ СРПСКОГ СТУДЕНТА ПРЕДСЕДНИКУ САНУ: Чију историју треба да учимо ако се своје стидимо?

ОДГОВОР МЛАДОГ СРПСКОГ СТУДЕНТА ПРЕДСЕДНИКУ САНУ: Чију историју треба да учимо ако се своје стидимо?

86

Decani vladimir kostic nikola rosic

Поштовaном професору др. Владимиру Костићу,

Најпре да Вам се захвалим у име умртвљене младости што је старост дала одређене знаке живота. Наиме, навикнути на традиционалну незаинтересованост Академије за посао који би требало да обавља, сваки помак у том правцу је напредак, ма колико изазивао повраћање.

И да одмах будем јасан, „не слажем се ни са једном речи коју сте изговорили, али ћу до смрти бранити Ваше право да их изговорите“. И не само да имате право на мишљење, већ је оно апсолутно очекивано и пожељно, с обзиром на позицију и улогу коју обављате у српском друштву.

nikola rosić123
О АУТОРУ

Никола Росић је рођен 19. марта, 1991. године у Новом Пазару. Тренутно је апсолвент на Правном факултету Универзитета у Београду на смеру за Међународно право. Боравио на стручном усавршавању на МГИМО институту за међународне односе при руском  Министарству иностраних послова. Завршио је једногодишње додипломске студије „Примењене дипломатије“ у аустријској фондацији Friedrich  Ebert Stiftung; и двосеместрални додипломски програм „Форум за дипломатију и међународне односе“ на Правном факултету Универзитета у Београду. Учесник је домаћих и међународних конгреса, семинара и форума из области геополитике, права и политике. Коаутор је монографије „Косово и Метохија је душа Србије“ у издању Факултета безбедности Универзитета у Београду. Оснивач је и први председник удружења уметника „Друштво младих уметника Рас“. Говори енглески и служи се руским и шведским језиком.

Уосталом, оно што остаје иза нас нису само наша дела већ и наше речи, о којима Вам данас желим и имам право рећи шта мислим, предпостављајући да су упућене и мени, као припаднику народа коме сте се пророчки обратили ономад, или сам бар ја то тако разумео.

Желим да знате да нема ничега спорног у првом делу Ваше констатације. Да, Косово и Метохија ни de facto ни de iure више нису под контролом Србије. Али закључци које из тога изводите вређају достојанство овог народа. Ви нисте први који нас лечите разним „истинама“ и освешћујете разним шок терапијама после којих повраћамо и оно што нисмо кусали.

Вређа начин на који себи дајете за право да одредите шта је истина, а шта не, барем када су Косово и Метохија у питању. Јер истина је и то, господине Костићу, да се у вишевековној историји Србије више пута дешавало да неко отима Косово и Метохију и жели да их трајно отргне из нашег цивилизацијског и националног корпуса.

Ипак, нико до сада се још није усудио да на било који начин прода оно што сам није зарадио. Претенциозно је што се сматрате компетентним да судите о изузетности геополитичког тренутка у коме се сада налазимо. Европска унија није ни прва, а ни последња глупост којом су лажни чувари националних интереса замајавали овај анестезирани народ.

Проблем је у оном другом делу Ваше филипике, у којој се, инсистирајући на „достојанственом повлачењу са Косова“ и Ви, господине Костићу, позивате на народ и његову судбину, напомињући то да сте и сами учестовали у Отаџбинском рату на Косову и Метохији 1999. године, за шта Вам искрено одајем признање.

Зато ме и чуди Ваша смелост да на тај начин распродајете оно што Вам супруга није донела у мираз већ дедови оставили на образ!

Питате ли се, господине академиче, какву историју ће учити Српчићи када Србија „достојанствено“ укине своје школе на Косову и Метохији? Какву слику ће они имати о својој земљи када почну да уче историју из шиптарских уџбеника, председниче Српске академије наука и уметности? Где ће радити њихови родитељи ако Србија „достојанствено“ повуче своје институције из сопствене покрајине? Верујете ли да ће Шиптари савесно лечити плућа онима којима су до јуче вадили јетру и продавали је на црном тржишту загарављене Европе, докторе Костићу? Верујете ли, као родитељ, да ће шиптарски судови осудити онога ко буде пребио или убио неко Српче због тога што његовим венама тече нека друга крв?

Осим одговора на ова питања, ваљало би и да нам кажете шта је то тако велико, веће од Газиместана, и високо, више од Дечана, у Европи, зарад чега вреди коцкати Дечане и преоравати Газиместан? Чије то снове да сањамо ако своје „достојанствено“ сахрањујемо? Какав хлеб треба да једемо ако нам је наш горак? Какве то странце треба да примимо у свој дом, ако се свог народа одричемо? Чију историју треба да учимо ако се своје стидимо? За кога децу да рађамо ако својој шибицаримо дедовину? Чиме имамо да тргујемо у Европи ако само за путарину до ње продајемо породичну сребрнину? И најзад, да ли и Ви нудите некоме Косово у моје име, господине Владимире?

Онима који су о Вашем ставу имали шта да кажу замерили сте, како сте у овонедељном издању „Недељника“ ламентирајући над својом судбином изјавили, то што су „мерили Ваш патриотизам“.

Мени то није намера, напротив. Само желим да знам шта нас толико добро чека на рушевинама данашње Европе у којој је Христа заменило дебело црево, Делакроаову Слободу која предводи народ – Атифета Јахјага, а Русоа – Хашим Тачи?

Извор: nikolarosic.weebly.com; СРБИН.ИНФО

 • Cenke

  Очигледно, Сципионе. Очигледно. Примети му само поглед. Али и да није син, на тој је „линији“, несрећник. Имали су они и много „духовне“ деце… Напустили идеологију и „принципе“, променили костиме и жаргон, али задржали принципе и мрежу. Својима оставили наслеђа и аманете, полуге и механизме. Све у сенци и подземљу, иза кулисâ и завесâ, „да се Власи не досете“.

 • Cenke

  (Прошло је годину дана од објављивања овог текста. Добих линк, па ипак прочитах.)

  Косово ћемо повратити, ако буде имао ко да га враћа. Са нашим прираштајем ускоро нас неће бити ни за „ужу Србију“. Желимире, чак и са оваквом омладином има мало наде. Јер је мало има. Омладине уопште. А камоли овакве!

  Дали смо најлошијима да владају. Помиримо се онда са последицама тога! Коме се с тиме не мири, треба на време да мисли и не дозволи да му влада најлошији део народа. На изборе излази половина. Од те половине половина некако натегне „победу“. И онда та четвртина влада свима. Која је то четвртина?

  Марко: момчини није свака на месту. Треба добро одмеравати и сваку своју реч, а не само туђу. Онако као Ненад Трифуновић. И проницљиво, као Горан. De iure није у праву овај јадник са националном платом, па заслужује оно што пише Тупанар. Каква оставка, људи! Апсана и суд за велеиздају. Али ко ће да га хапси и суди му?

  Бунтовник се толико збунио да је заборавио много слова у својој абецеди (са азбуком изгледа никако не стоји). Али он би тим половичним писмом ни мање ни више него да убоде суштину! Интересантно. Ипак, бар је талентовано сам себе крстио мутиводом. Још боље би било подгузна мува, таквима као што су велеиздајник Костић и мутиводе на власти.

  Периферни центар (септичке јаме) се више не јавља. Изгледа да је ипак почео да узима лекове…

 • aleksandarmih

  Predsednik SANU u kontinuitetu rastače Srbiju. Ovo je pismo mladog apsolventa prava koje mu je upućeno, ali, očigledno je da Kostić ima neke druge brige jer je eno neki dan kritikovao Memorandum SANU kao neki akt koji su pisali neki drugi, dok je on još bio u pelenama, a čitav komentar pokazuje da nikada nije pročitao taj akt. Bruka i sramota, častan čovek bi podneo ostavku, ali, slatko je kada te narod debelo plaća a ti ga vodaš u ambis i otimaš mu i ono što mu je od đedova ostalo. Zašto se onda čudimo kako nam je, odlično nam je dok nas ovakvi uče i dok nam reketiraju najstariju populaciju a najmlađoj ispiru mozak. DO KADA???

 • Милисав Стјепановић

  Tако је момче! Косово ће бити српско и ако тамо не буде ни једног живог Србина. Косово ће бити српско и ако тамо поруше све манастире и гробља. Косово ће бити српско и ако га све чланице уједињених нација признају као државу. Биће окупирано и отето, али СРПСКО. И биће враћено кад тад, овако или онако. Косово неће више никада бити српско тек ако га признамо, поклонимо, или узмемо шаку долара за њега. А ко је тај мајчин син да то уради и ко мисли да има право на тако нешто?