Прочитај ми чланак

Сва чуда престонице Русије

0

Moskva-crveni-trg-Foto-Wikipedia-Soerfm-670x446

Како провести идеалан дан у једном од најлепших градова. Никако немојте да пропустите обилазак Цркве Василија Блаженог и музеје Кремља

РОМАНИ Толстоја и Достојевског и песме Пушкина и Јесењина довољан су разлог да се отпутује у Москву, али један дан никако није довољан да се види град који се назива и “златоглава”. Ипак, ево шта бисте могли да обиђете првог дана ваше посете.

10.00

Црвени трг је место одакле почиње упознавање Москве. То је место на којем се одржавају велике војне параде и где се налази Лењинов гроб.

Црква Василија Блаженог представља право чудо архитектуре, јер је практично реч о девет цркава које су додате оригиналној Цркви Светог тројства. Цар Иван Грозни био је презадовољан послом који је обавио архитекта 1555. године у част ослобођења Казана и Астрахана.

12.00

У музејима Кремља може се видети сва моћ руске империје. Унутар зидина смештено је неколико православних цркава, а најпознатија је Црква Христа Спаситеља, која је 2007. године изграђена на темељима старе, где су комунисти направили базен.

Може се посетити и оружарница, обићи изложба Фабержеових скупоцених ускршњих јаја…

13.00

Кафе “Пушкин” је легендарно место које се налази на Булевару, недалеко од Пушкиновог трга, где је писац читао новине и хранио голубове. До њега се стиже љубичастом линијом метроа чије су станице саме по себи атракција. Кафе је луксузан ресторан, отворен 24 часа, који после реновирања изгледа апсолутно исто као 1825. године. Овде треба појести блине с кавијаром “цар” и попити чашицу вотке.

14.00

Арбат је главна пешачка зона дугачка километар у којој се налазе ресторани и најпознатије радње. Ова улица, коју је готово у потпуности уништио Наполеон, данас је главна туристичка зона.

Најпознатије робне куће су ГУМ (гледа на Црвени трг) и ЦУМ (преко пута), где су цене светске.

До њих се стиже зеленом метро линијом.

15.00

Туристи којима се допала књига “Горки парк” обавезно треба да посете ово место, да купе сладолед и прошетају крај реке Москвице. Овде се Московљани викендом опуштају.

Љубитељи Михаила Булгакова могу да виде “Мајстора и Маргариту” у Тверској улици. Овај део града је прави музеј Стаљиновог СССР-а и соцреализма. У парку са скулптурама, код Патријарховог рибњака, налази се “Павиљон”, један од најбољих ресторана који треба посетити у јесен или пролеће.

16.00

Ко има времена може да посети и Музеј Бородинске битке који је архитектонско чудо. Посебну пажњу треба посветити омажу десеторици српских генерала, међу којима је најпознатији Михаило Андрејевић Милорадовић.

17.00

Готово да је немогуће набавити карте за представе у Бољшој театру, али ово класицистичко здање може се посетити током дана. Представе се могу гледати и у московским биоскопима.

18.00

Најлепши поглед на Москву пружа се са 12. спрата, с крова хотела “Риц Карлтон”, где се налази лаунџ бар “О2” у којем пиће пију најлепше Рускиње и најбогатији Руси.

 

Večernje Novosti