Прочитај ми чланак

Сиријска војска покренула копнену офанзиву, Путин послао специјалце да хватају вође ИС

0

sirijska armija

МОСКВА/ ДАМАСК – Сиријска војска покренула је копнену офанзиву у централним областима земље у јеку интензивног гранатирања и руских ваздушних удара, изјавио је један сиријски званичник.

Званичник који је инсистирао на анонимности, рекао је да се операције одвијају у суседним провинцијама Хама и Идлиб. Активисти су навели да је сиријска војска, потпомогнута руским ваздушним ударима, данас водила борбе против побуњеника у централном делу Сирије, што су прве веће копнене борбе од како је Москва почела са бомбардовањем положаја екстремиста прошле седмице.

Напади Русије из ваздуха изгледа су охрабрили сиријску војску да покрене копнену офанзиву након низа пораза на северозападу Сирије у протеклих неколико месеци, наводи АП.

Руски ваздушни удари уништили су главна складишта оружја, са којима су САД увежбавале побуњеничке групе у Сирији, изјавио је данас командант побуњеничке групе. Група Лива Суквор ал Јабал чији су борци присуствовали војној обуци и организацији ЦИА у Саудијској Арабији, такође је прошле недеље била погођена руским бомбама, јер је то био знак подршке Дамаску, преноси Ројтерс.

Нова бомбардовања су циљала главна складишта оружја те групе у западној покрајини Алепо и комплетно су их уништила касно синоћ, казао је за Ројтерс, командант групе Хасан Хај Али, путем интернета. Реч је о једној од бројних сиријских побуњеничких група које САД сматрају умереним и које су прошле обуку, у склопу наводно тајног програма ЦИЕ. Он је одвојен од програма Пентагона који такође обучава и опрема сиријске побуњенике у броби против Исламске државе.

Група је добијала навођене антитенковске ракете од држава које се противе сиријском председнику Асаду и оне су до сада имале значајан утицај на бојном пољу.

ПУТИН ПОСЛАО СПЕЦИЈАЛЦЕ

РУСКИ председник Владимир Путин послао је у Сирију припаднике елитне војне јединице Спецназ, која је под контролом војне обавештајне слузбе, да пронађу и елиминишу џихадисте Исламске државе (ИС), пише данас британска штампа. Специјалне јединице имају задатак да немилосрдно лове и убијају борце ИС и очекује се да ће имати улогу у искорењавању терористичких упоришта који су мета руских бомбардера. „Они су изузетно агресивни и најбоље обучени.

ruski specijalci spec

Они су тамо да рашчисте после ваздушних удара, позову ваздушне ударе, спроводе изузетно тајне мисије против побуњеника и на крају их збришу“, рекао је неименовани војни извор за британски „Мирор“. Потез Москве долази пошто се појавила вест да Путин планира да упути 150.000 војника у Сирију да збрише ИС “ једном за свагда“. „Они неће бити подређени никоме, као Британци или америчке специјалне снага. Они су тамо из једног разлога, да збришу било кога ко угрожава (сиријског председника) Асада.

Ruski specijalci

Било којим средствима. И чинећи то, они ће консолидовати позицију Русије на Средоземљу и Блиском истоку“, навео је исти извор за британске медије.

ЏИХАДИСТИ ПРЕМЕШТАЈУ ОРУЖЈЕ У НАСЕЉЕНА ПОДРУЧЈА

Руско Министарство одбране објавило је снимак на којем се види како милитанти Исламске државе у Сирији премештају оружје из тајних складишта у насељена места, због страха од ваздушних напада. На снимку, који је направљен помоћу дрона, виде се камиони који излазе из пустиња и шума и паркирају се поред џамије у граду који није наведен. Помоћник министра одбране Анатолиј Антонов је рекао да се камиони углавном паркирају покрај џамија, јер добро знају да руско ваздухопловство неће гађати та места, преноси Раша тудеј.

„Користе грађане као свој штит. Свесни су да никада, али баш никада, нећемо гађати цивилне положаје, иако са Запада и из редова тзв. умерене опозиције, стиже читав низ оптужби да Руси гађају и цивилне циљеве“, казао је Антонов.

Он је навео да руска војска пажљиво проверава обавештајне податке пре него што изведе ударе.

Нешто раније, портпарол Министарства Игор Конашенков је упозорио да се може очекивати да ће џихадисти сами бомбардовати џамије, како би Русе оптужили за ратне злочине.

„Умерена опозиција“ не користи људски штит, не скривају се иза цивила, не премештају оружје крај џамија. То су потези терориста, ту нема сумње, навело је Министарство обране.

Сиријске снаге су почеле офанзиву против побуњеника у покрајинама Идлиб и Хама, јавила је агенција АП позивајући се на сиријску организацију за праћење људских права.

Ова организација је јавила да сиријске владине снаге нападају на четири фронта уз подршку руске авијације.

Сиријска војска је почела артиљерске нападе пошто су побуњеничке снаге напале пункт војске и уништиле један тенк.

ВИСОКА ПУТИНОВА ОЦЕНА ПРВИХ РЕЗУЛТАТА

СОЧИ – Руски председник Владимир Путин дао је данас високу оцену досадашњим резултатима операције руске војске у Сирији, истичући на сусрету са министром одбране Сергејом Шојгуом да конфликти попут сиријског треба да буду окончани политичким путем.

„За сумирање резултата још је рано, али то што је учињено, заслужује високу позитивну оцену“, рекао је Путин, преноси ТАСС.

Врховни командант Оружаних снага Русије рекао је да су у руску операцију у Сирији укључени бродови Каспијске флоте, који су успешно погодили циљеве.


„То што смо пуцали из вода Каспијског мора на растојању око 1.500 километара оружјем високе прецизности и погодили све постављене циљеве – говори о доброј припреми и предузећа наменске индустрије и доброј припреми кадрова“, рекао је Путин.

Председник Русије је на сусрету са Шојгуом подврдио задатак руске војске да синхронизује дејства са сиријском војском.

„Очекујем да ће даљи рад, као што смо се договарали, бити синхронизован са дејствима сиријске војске на копну и да ће дејства наших Војно-космичких снага ефикасно подржавати офанзивну операцију сиријске војске“, казао је Путин.

Руски председник је саопштио да је француски председник Франсоа Оланд изнео предлог да се у борби против ИС удруже напори војске председника Сирије Башара ел-Асада и „Слободне сиријске војске“.

„Ако се пође од тога да је то борбено крило тзв. здравог дела опозиције, ако би успело удруживање напора у борби против заједничког непријатеља, терористичких организација, ИС, Џебхат ал-Нусре и оних који су са њима, тада би били створене добре претпоставке за политичко решење у Сирији“, рекао је председник Русије.

Путин је, такође, додао да страни партнери у Сирији могу руској војсци да доставе циљеве које сматрају да имају везе са терористичким групама и да ће руске Војно-космичке снаге нанети ударе по њима.

„Ако тврде да знају ситуацију боље, јер су више од годину дана активни на сиријској теритоирји, узгред буди речено – нелегално, то сам им рекао, али ако су активни и знају ситауцију боље, нека нам дају циљеве које су пронашли за то време и ми ћемо их одрадити“, казао је Путин.

 

Agencije