Прочитај ми чланак

Гаспром не може да изда Србију, никакви „политички ветрови“ не могу обуставити испоруке гаса

0

gasprom-logo-400

Руска компанија Гаспром експорт ће увек остати поуздан партнер Србије, поручила је генерална директорка Гаспром експорта Елена Бурмистрова.

Она је истакла да никакви „политички ветрови“ не могу обуставити њихове испоруке гаса Србији.

Гаспром експорт ће увек на време и у потребним количинама испорчивати гас Србији, рекла је Бурмистрова на енергетској конференцији у Београду поводом 10 година рада предузећа Србијагас.

Она је поручила да ће Гаспром експорт увек остати предвидив и поуздан партнер Србије, јер „Гаспром не може да изда Србију, нашег традиционалног пријатеља“.

Честитајући Србијагасу јубилеј, Бурмистрова је рекла да је Гаспром, нажалост, морао одустати од реализације пројекта Јужни ток, због става који је ЕУ имала према том пројекту и зато што је ЕУ практично приморала владу Бугарске да одустане од изградње тог гасовода.

Према њеним речима, то не значи да ће сарадња са Србијом бити обустављена.

Бурмистрова је рекла да се са српским партнерима анализира пројекат проширења складишта у Банатском Двору са садашњих 450 милиона кубика на дувоструко већи капацитет, до милијарду кубика. То би омогућило да Србија буде потпуно безбедна у снабдевању гасом, рекла је она.

Бурмистрова је подсетила да ће Гаспром експорт ове године Србији испоручити око милијарду и по кубика гаса. Она је додала да су односи Србије и Русије данас стратешког карактера и то не само у енергетском сектору, већ и шире.

Бурмистрова је поручила колегама из Србијагаса да увек могу да рачунају на стручну и техничку помоћ и сарадњу са том руском компанијом.

(Танјуг)