Прочитај ми чланак

ПОПОВИЋ: Понашање Хрвата садржи елементе нацизма

0
Ненад Поповић (Фото: srpskanarodnapartija.rs)

Ненад Поповић (Фото: srpskanarodnapartija.rs)

Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић борави у посети Вашингтону где се срео са конгресменом из Алабаме и високим функционером Републиканске партије, Робертом Адерхолтом, са којим је разговарао о мигрантској кризи у Европи.

Коментаришући напетости на граници Србије и Хрватске, Поповић је указао да је затварање границе од стране хрватских званичника неприхватљиво и да такво понашање „садржи елементе нацизма примерене улози Хрватске у Другом светском рату“.

„Хрватска полиција улази у аутобусе на граничним прелазима, избацујући из њих људе са српским пасошима, само зато јер су Срби. Такво понашање подсећа на најмрачније периоде европске историје, када се над Србима и Јеврејима спроводио геноцид у Хрватској за време Другог светског рата“, истакао је Поповић у америчком Конгресу.

Он је образложио позицију Српске народне партије о изградњи заштитног зида на граници са Македонијом, поредећи тај зид са хиљаду километара дугим зидом који је Америка изградила на граници са Мексиком.

„Зид на граници са Мексиком показао се као ефикасно решење за заустављање неконтролисаног прилива миграната на територију САД, исто као и најновији зид у Мађарској који је ту земљу у потпуности заштитио од илегалних улазака миграната“, објаснио је Поповић.

Он је упозорио да, према најавама европских званичника, у овом тренутку, чак милион и по миграната чека да уђе у Европу и да „Србија мора да буде спремна за такав развој догађаја“

„Посебно забрињавају закључци са Самита земаља ЕУ у Бриселу, где је одлучено да ЕУ уведе оштрију контролу својих спољних граница како би се спречио улазак миграната на њену територију. То значи да постоји велики ризик да мигранти који преко Србије желе да уђу у ЕУ, а у томе не успеју, остану трајно у Србији“, истакао је Поповић и поновио да Србија ни по коју цену не сме да постане „резервна земља за мигранте пред вратима ЕУ“.

Разматрајући мере за унапређење економске сарадње две земље, Поповић и Адерхолт сложили су се да Србија има велики потенцијал за привлачење америчких инвестиција. Адерхолт је том приликом нагласио да Србија мора да улаже континуиране напоре да своје инвестиционе потенцијале представи великим и средњим компанијама у САД.

Ненад Поповић је прошле недеље боравио у Москви где је са руским званичницима такође разговарао о безбедносном аспекту мигрантске кризе у Европи, образложивши позицију своје партије да Србија мора што пре да изгради зид на граници са Македонијом, како би се зауставио неконтролисани прилив миграната на њену територију.

 

Извор: fakti.org