Прочитај ми чланак

Русија спрема одговор на атомско оружје у Немачкој

0

moskva

Одлука Немачке да на својој територији размести америчко нуклеарно оружје захтева од Русије да предузме мере за заштиту своје националне безбедности.

То је изјавио прес секретар руског председника Дмитриј Песков.

„То је још један корак, на жалост, веома озбиљан, у страну повећања напетости на европском континенту“, цитирао је ТАСС представника Кремља.

Прес секретар руског председника, међутим, није навео које би то конкретне узвратне мере Москве биле.

„То су кораци потребни за обезбеђење националне безбедности и успостављања стратешког паритета“, рекао је.

Како је раније објавила немачка телевизија ЗДФ на свом сајту, у авиобази немачких оружаних снага (Бундесвер) у граду Бухел у покрајини Рајнланд-Пфалца, ових дана почињу припреме за размештање нових америчких атомских бомби.

До тих података новинари су дошли, анализирајући документе америчке владе о буџету за ову годину. У њима су, наводно, од трећег тромесечја 2015. године, предвиђена средства за Ваздушне снаге САД за опремање немачких ловаца-бомбардера „торнадо“ новим системом нуклеарног оружја.

Аутори подсећају да су још у марту 2010. године посланици Бундестага већином гласова дали влади мандат за преговоре с Вашингтоном о транспорту америчког нуклеарног оружја са територије Немачке.

Поред тога, планови за нуклеарно разоружање су донети још приликом закључења коалиционог споразума 2009. године.

„Међутим, уместо разоружања, сада се припрема размештање 20 нових атомских бомби, које имају укупну снагу као 80 бомби бачених на Хирошиму“, наводи се у саопштењу.

Према оцени стручњака, тренутно се у авиобази у Бухелу, из времена хладног рата, налази 10 до 20 америчких нуклеарних бојевих глава. Сваке године у периоду такозваних ускршњих маршева у Немачкој против милитаризма, у близини авиобазе се одржавају бројни митинзи, чији учесници захтевају да се уклоне бомбе са територије Немачке.

У Министарству одбране Немачке нису коментарисали вести о атомским бомбама САД у авиобази Бундесвера.

„Информацију таквог карактера не потврђујемо, не демантујемо, не дајемо никакве информације, уопште не коментаришемо“, рекао је раније дописнику ТАСС-а представник министарства.

Извор: Танјуг