Прочитај ми чланак

ОМБУДСМАН ПРИПРЕМИО ЗАКОН: Обавезна промоција хомосексуалности од вртића до студија!

0

pederski antifasizam

Уколико Закон о родној равноправности заживи, деца у Србији ће у школама учити о природи хомосексуалног односа, трансродности, интерсексуалности, сексуалној оријентацији…

Закон о родној равноправности који се припрема пуном паром, а чији се предлог, односно Модел већ налази на сајту Заштитника грађана предвиђа различита предавања о хомосексуалном односу у школама. Међутим, како ствари стоје, она неће бити опциона, односно у складу са жељама ученика и родитеља, јер Заштитник грађана предлаже да се одржавају свој деци без изузетка.

Наиме предлог овог закона каже да се на свим нивоима васпитања и образовања обезбеђује васпитање и стицање знања о родној равноправности, обавезно стицање знања из области сексуалног образовања и репродуктивног здравлја, да се промовишу многострукости и вишеслојности лјудских идентитета и тачан приказ истополне сексуално-емотивне оријентације, трансродности, трансполности и интерсексуалности, индивидуалност, солидарност и креативност, недискриминација, ненасилна култура, негује свест о различитостима и развија не дискриминаторна пракса у цилју превазилажења родних стереотипа и предрасуда и поштовања родне равноправности.

По члановима 56 и 57 будућег Закона о родној равноправности, деца ће кроз школовање од вртића до факултета, слушати различита предавања о слојевитости идентитета, хомосексуалном односу, интерсексуалности, трансродности и сексуалној оријентацији.

Дозвољено усвајање деце хомосексуалцима?

Заштитник грађана Саша Јанковић овим законом предлаже још једну ставку – усвајање деце од стране појединаца без обзира на брачно стање, што су неки протумачили као лукави план како би се усвајање деце омогућило истополним паровима. То се тврди у саопштењу покрета Двери где стоји и да је Саша Јанковић заштитник само неких грађана.

Усвајање је регулисано чланом 53 Закона о родној равноправности који каже следеће:

Свако лице у генеративном добу има могућност да под истим условима поднесе захтев за усвојење детета, без обзира на пол и на брачно стање.

Овим законом предвиђа се и интегрисање родне равноправности у наставне планове и програме образовних институција на којима се образује наставни кадар, коришћење родно осетлјивог језика у уџбеницима и наставном процесу, процењивање уџбеника и приручника из перспективе њиховог директног и посредног родног садржаја, коришћење родно осетлјивог језика у сведочанствима, дипломама, квалификацијама, звањима, занимањима и лиценцима…

Покрет Двери се супротставио оваквом закону и изнео примедбе да Устав Србије не познаје категорије „рода“, „родне равноправности“, „родног идентитета“ и „сексуалне оријентације“, те подсећају да члан 15. Устава јемчи равноправност полова „тј. мушкараца и жена“. Како се каже, конвенција коју је потписала Србија, а која помиње „род“, „родни идентитет“ и „сексуалну оријентацију“ није у складу са Уставом Србије који има примат.

Двери упозоравају и да је Модел закона у супротности са одредбом 43. Устава Србије која каже: „родитељи и законски стараоци имају право да својој деци обезбеде верско и морално образовање у складу са својим уверењима“. Двери су позвале грађане да попуне формулар и на тај начин проследе своје сугестије, коментаре и слично у вези са предлогом Закона о родној равноправности.

Извор: Srbijadanas.com