Прочитај ми чланак

ВАПАЈ СРПСКОГ АМБАСАДОРА У МОСКВИ: „Надамо се да нас Русија неће оставити без гаса“

0

slavko terzić

Заменик шефа управног одбора „Гаспрома“, Александар Медведев, каже да је покретање прве линије гасовода Турски ток одложено због политичке кризе у Турској. У Турској је сада привремена влада, зато су одложени потписивање уговора између две владе и почетак рада гасовода, за који је раније  планирано да ће почети децембра 2016. године. Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији, др Славенко Терзић, изјавио је за „Весник Кавказа“ да је Београд био заинтересован за увоз руског гаса, али „одакле ће гас доћи, то Србија није знала“.

– Господине Терзићу, какав је ваш став о изгледима руско-српских односа?

– Имамо политичке односе на највишем нивоу. Одржавамо низ састанака на највишем нивоу скоро сваке године, на нивоу председника и премијера. Радујемо се предстојећој посети премијера Александра Вучића Руској Федерацији. Ми смо потписали Декларацију о стратешком партнерству. Било би лепо ако би такав висок ниво пријатељских односа на политичком нивоу био праћен одговарајућим економским односима. Имамо обим трговинске размене од око три милијарде евра, али верујемо да потенцијал наше економске сарадње, и у области туризма, још није исцрпљен.

– У последњих 10 година број руских туриста који су посетили Србију петоструко је повећан. Прошле године је 50,500  руских туриста посетило Србију. Да ли Београд мисли да то није довољно?

– Наравно. Нажалост, Руси не познају Србију. Србија је плодна, богата, пријатељска, православна, словенска земља. Ми немамо море, али има много других могућности. На пример, имамо веома добро развијен планински туризам, здравствени и бањски туризам, развили смо ходочашће. Србија има стотине предивних средњевековних манастира. Најбоља ствар је што имамо безвизни режим; имамо четири лета дневно, два руска, два наших компанија. Руси се у Србији дочекују братски. Апсолутно пријатељски, и сваки Рус је брат Србима.

– Србија је подржала пројекат гасовода Јужни ток, и била разочарана када је пројекат обустављен. Но, истовремено је одлучено је да се у земљама Јужне и Средње Европе уместо Јужног тока спроведе пројекат Турски ток. Шта Београд мисли о перспективама везаним за гас?

– Тешко питање. Ви знате да смо од Јужног тока очекивали много, али је он обустављен. Данас се одлаже Турски ток. Србија је земља која јесте заинтересована за руски гас, али не знам одакле ће се гаса увозити. Данас су разговарали о Северном току 2, али и ту има потешкоћа. И даље се надамо да Русија неће оставити Србију без гаса. Што се десило прошле године. Долази зима, надам се да нећемо имати никаквих проблема. Што се тиче гасовода, треба рећи да је за нас најпоузданији и најинтересантнији пројекат био Јужни ток. Шта ће бити следећи? Мислим да би требало да одлука буде донесена на нивоу ЕУ-Русија.

– Какви су односи између Србије и земаља Југоисточне Кавказа?

– Имамо амбасаду у Азербејџану. За Грузију је задужена наша амбасада у Кијеву, за Јерменију амбасада у Атини. Ми смо заинтересовани за развој пријатељских односа. Имамо добре односе са Азербејџаном, Јерменијом и Грузијом. Као садашњи председавајући ОЕБС-а, Србија је заинтересована за стабилност региона. Мислим да је Јужни Кавказ веома интересантан са културолошке и цивилизацијске тачке гледишта. Волео бих да о Јужном Кавказу сазнам више.

Извор: Весник Кавказа
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО