• Почетна
  • СВЕТ
  • Кремљ демантује Ахтисарија: „Нисмо предлагали смењивање Асада, Русија се не бави сменама режима“
Прочитај ми чланак

Кремљ демантује Ахтисарија: „Нисмо предлагали смењивање Асада, Русија се не бави сменама режима“

0

ahtisari1-650x433

Кремљ је данас демантовао да је Русија 2012. предлагала план смењивања сиријског председника Башара ал-Асада, како је рекао бивши фински председник Марти Ахтисари.

– Још једном да поновим, Русија се не бави сменама режима – рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Ахтисари је рекао да је Русија пре више од три године предложила да се Асад повуче с власти у оквиру мировног споразума, али је то Запад одбио сматрајући да ће он ионако брзо пасти с власти.

Британски лист Гардијан (The Guardian) пренео је јуче да је бивши фински председник и добитник Нобелове награде за мир у фебруару 2012. разговарао с амбасадорима пет сталних чланица Савета безбедности УН и да је тада, према његовим речима, руски амбасадор Виталиј Чуркин изложио план у три рачке према којем би Асад препустио власт после почетка мировних преговора власти и опозиције.

Ахтисари је рекао да су САД, Велика Британија и Француска биле уверене да ће сиријски лидер брзо пасти с власти, па су игнорисали предлог.

Њега је 2012. група бивших светских лидера, позната као Старији, послала је да се састане с представницима сталних чланица Савета безбедности УН и да разговара о решењу за Сирију.

Он је рекао да му је Чуркин предложио план у три тачке – не давати оружје опозицији, дијалог опозиције и Асада, наћи „елегантан“ начин да се Асад повуче.

(Танјуг)