Прочитај ми чланак

THE WASHINGTON POST: Разлози због којих је Немачка увела контролу на граници ПРЕВОД – СРБИН.ИНФО

0

nemacka granica

Мађарска коначно има неке речи хвале за Немачку након недеља растућих тензија између две земље: мађарска влада је поздравила одлуку канцеларке Ангеле Меркел да се поново уведе контрола на граници Немачке и Аустрије.

За Источну Европу увођење граничне контроле је показатељ да немачка страна заузима тврђи став према избеглицама. Но, да ли је то тако?.

Ево пет разлога због којих је Немачка, одлучила да привремено обустави Шенгенски споразум, који осигурава слободно кретање у 26 европских земаља, од којих 22 припадају Европској Унији.

Увођење граничне контроје је знак упозорења

Разговори који су се водили у понедељак, треба да покажу да ли ће ЕУ лидери прихватити или одбацити план о правичној расподели 160.000 избеглица у свим државама чланицама Европске уније. Неколико земаља, укључујући Пољску и Чешку Републику, се одлучно се противи прихватању већег броја избеглица. Одлука може имати далекосежне последице – по Чешку посебно.

Избеглице које не могу да пређу у Немачку из Аустрије, могу одлучити да промене правац кретања и крену у правцу Прага.

„Немачка се суочава са својим одговорностима, али терет мора да се солидарно расподели,“ изјавио је немачки министар унутрашњих послова, Томас де Мејзиер,на конференцији за новинаре у недељу.

Фото: АП - Дарко Војиновић

Фото: АП – Дарко Војиновић

Берлин жели да Источна Европа прихвати више избеглица

Немачке власти су најавиле да би се могла проширити контрола на чешко-немачкој граници, што би зауставило хиљаде избеглица у Републици Чешкој. Другим речима, гранична контрола може да посматра као претњ акоја је упућена ка европским народима у Источној Европи: прихватите избеглице као део организованог напора ЕУ, или ћете се бави много хаотичнијим приливом избеглица које су заглављене између источних граница ЕУ и богатијих земаља, као што су Немачка или Шведска.

Оно што је заиста иронично је да је Мађарска , која је аплаудирала Немачкој поводом увођења контроле своје границе са Аустријом, таква одлука би могла, у ствари, да изазове више проблема у Источној Европи. Аустрија, која очекује долазак десетине хиљада избеглица у понедељак и уторак, већ је мобилисала своју војску да подржи цивилне волонтере, али неће моћи дуго да се носи са приливом миграната. То ће оставити избеглицама опцију да остану у Мађарској или да покушају да наставе да се крећу различитим путевима даље на север.

Немачка је била јасна да контрола границе треба да буде привремена мера и да не представља затварање границе. Полицајци спроводе контролу патролама које заустављају и прегледају сва возила у пограничној области али не врше контролу целокупног саобраћаја.

Немачка је преплављена избеглицама и треба јој више времена

Не постоје поделе само у Европи, већ и у Немачкој: у понедељак, немачки  вицеканцелар, Сигмар Габријел, рекао је да он сада очекује до милион избеглица у Немачкој до краја ове године. Пре само два месеца, Немачка је очекивала само 400.000 људи. С обзиром на драматичан пораст броја избеглица, немачки градови и локална вијећа који су одговорне за смештај избеглица имали су мало времена да се припреме. Многи мигранти су смештени у шаторима и мораће да се преселе пре него што зима почне. 

Стотине азиланата су насукани на Бечкој железничкој станици после одлуке Немачке да затвори своју границу. Немачка канцеларка Ангела Меркел је прошле недеље широм отворила немачке границе, међутим сада министар унутрашњих послова упозорава да људи који долазе морају бити равномерно распоређени широм Европе.

Поред тога, цене некретнина у немачким градовима су у порасту због изузетно малог броја расположивих стамбених јединица. Немачке власти су у потрази за напуштеним кућама које би се могле користити као прихватни центри али немачки прописи успоравају тај процес. С друге стране, може бити да Немачка промени своју тренутну реакцију на избегличку кризу. Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) саопштила је у понедељак да разматра доношење закона о о имиграцији који би пружо јасније смернице и који би убрзао административне процесе – што представља корак који су опозиционе странке су дуго тражиле.

Суспендовање шенгенског споразума је једини легални и изводљив начин да се смањи прилив миграната

Тражење азила је основно право у Европској Унији. Дакле, Немачка има само три опције у овом тренутку: може да крши закон, да избеглице вратити у земље ЕУ, где су први пут ступили на тло ЕУ или да отежа избеглицама долазак у Немачку док се власт не припреми да боље управља приливом избеглица.

С обзиром да земље где миграте прво ступају на тло ЕУ, као што је Грчка, нису у стању да се носе са кризом, враћање избеглице изгледа да није опција за немачку владу. Суспендовање Шенгенског споразума је легално, у складу са законом ЕУ, ако слободно кретање представља претњу за националну безбедност. Тим аргументмм је немачки министар унутрашњих послова бранио ову одлуку.

Меркелова покушава да умири свог баварског коалиционог партнера

Поред слања сигнала у иностранство, Меркелова , такође, покушава да избалансира интересе њеног јужног немачког коалиционог партнера, Хришћанску социјалну унију (ЦСУ), која је најјача странка у Баварској, а која је позиционирана близу аустријске границе. У поређењу са Меркеловом Хришћанско-демократскм унијом (ЦДУ), ЦСУ има тенденцију да буде више конзервативна и у мањој мери подржава смештај избеглица.

Превод и обрада за СРБИН.ИНФО – С. Јанковић

Извор: washingtonpost.com