Прочитај ми чланак

Пресуда: Мађарска више није безбедна земља!

0

 

Фото: Небојша Мандић

Фото: Небојша Мандић

Управни суд у Аустрији оценио је да Мађарска више није безбедна држава за пружање азила избеглицама.

– Стање у Мађарској се од октобра прошле године значајно променило, због масовног таласа избеглица. Та околност, уз конкретне критике на услове пријема азиланата у Мађарској, воде ка оцени да Мађарска није безбедна за подносиоце молбе за добијање азила – додаје Суд.

Суд указује и на кршење Европске конвенције о људским правима и Повеље ЕУ о основним правима, који забрањују нехумано и понижавајуће опхођење.

Због кршења тих документа, Суд је констатовао, да је недопустиво протеривање подносиоца молби за добијање азила на основу Даблинског правила у Мађарску.

Надлежне власти морају због те одлуке да детаљно анализирају актуелно стање у Мађарској и проверавају да ли је могућа примена Даблинских правила на тражиоце азила у Аустрији, који су дошли из Мађарске.

Управни суд бавио се тим питањем на основу жалбе једне авганистанске избеглице, која је у Аустрију дошла са више малолетне деце, а која се борила против протеривања у Мађарску.

Она је у Мађарској затражила азил, али је потом октобра прошле године, дошла у Аустрију.

Надлежне власти су наложиле протеривање, јер је Мађарска, према Даблинском споразуму ИИИ надлежна за одлучивање о додели азила.

Извор: Танјуг