• Почетна
  • СВЕТ
  • Регион
  • ОТКРИВЕН ОРБАНОВ ПЛАН: Ускоро ће бити легално шта ниједна земља ЕУ не дозвољава
Прочитај ми чланак

ОТКРИВЕН ОРБАНОВ ПЛАН: Ускоро ће бити легално шта ниједна земља ЕУ не дозвољава

0

ORBAN

Новинарка Ката Јанеско открила је планове мађарске владе да створи херметички затворен систем који би спречио избеглице да улазе у ту земљу.

Према тексту који је објављен на мађарском порталу „Index.hu“, Виктор Орбан планира да ове недеље у дело спроведе две ствари.

Прва је проглашење ванредног стања у земљи, без обзира што ће то додатно појачати критику коју Мађарска трпи због свог односа према избеглицама, пише Јанескова.

Други део плана, који би према новинаркиним речим требало да се оствари 15. септембра је модификација Кривичног закона и Закона о кривичном поступку, по којима би мађарска полиција добила законско право да:

– Депортује свакога ко нема шенгенску визу на граници и пошаље назад у земљу из које је покушао да уђе у Мађарску (у овом случају – Србију);

– Уколико избеглице на граници са Мађарском затраже азил, поново би биле депортоване, под изговором да су азил морале да затраже у земљи из које покушавају да пређу у Мађарску (дакле поново – у Србији).

– Уколико мигранти успеју да илегално пређу границу и уђу у Мађарску, по закону те земље аутоматски чине кривично дело. Исту одговорност сносиће уколико се пењу на ограду, руше је, секу или на било који други начин оштећују. Казна за то, по новом закону, била би „кућни притвор“. Међутим, с обзиром да су у питању избеглице које немају адресу у Мађарској, аутоматски се шаљу у ограђени камп, где ће у року од осам дана добити суђење.

Према новом мађарском закону, који се у основи коси са законима ЕУ, избеглице, које би биле третиране као оптуженици, на суђење би ишле без преводиоца. Њихова документа се неће преводити, не добијају преведену копију оптужби за које се терете, али ни пресуде коју им суд одреди.

Малолетне избеглице неће имати посебан третман, већ ће им се судити као одраслима. Жалбе ће бити одбијене у року од неколико сати, тврди Јанескова.

Мађарска полиција већ довози контејнере на границу са Србијом, који ће служити као „привремене суднице за мигранте“, преноси „Index.hu“.

Нови мађарски закон учиниће да свака избеглица добије кривични досије, те би по томе биле депортоване из Мађарске са ознаком у Шенгенском информационом систему (СИС) као особе које су починиле кривично дело, што им аутоматски на 10 година забрањује улазак у било коју државу у шенгенском систему.

Као чланица СИС, Мађарска без проблема у систем може да унесе ове промене, и да тврди да „тражиоци азила злоупотребљавају свој статус и користе га за кривично дело“, наводи новинарка „Index.hu“.

Према речима Кате Јансеко, мађарске власти су и више него задовољне што је Европска комисија прогласила Србију безбедном земљом за мигранте, те претпостављају да је Србија „у обавези да прими све избеглице које уђу у земљу, јер би у противном драстично умањила своје шансе да постане чланица Европске уније“.

Портпарол мађарске владе Жолтан Ковач рекао је данас да би неуспех Европске уније да ојача заштиту својих граница, могао да угрози слободу њених грађана.

Ковач је рекао да би контрола граница морала да буде ојачана што би помогло у разликовању избеглица од економских миграната.

Одговарајући на критике политике вођене према мигрантима, Ковач је рекао да су оне неприхватљиве и неодговарајуће, и истакао да је мађарска влада по том питању водила херојску битку у протеклих девет месеци.

Представник мађарске владе је рекао да је постало јасно да шенгенски систем не може да буде заштићен изнутра и да периферне земље треба да добију сву помоћ у заштити граница ЕУ.

Према његовим речима, заштита граница је прави начин солидарности а не бесмислен и неприменљив систем избегличких квота који је предложила Европска комисија.

Ковач је рекао да је тешко предвидети шта ће се десити када ступе на снагу строге мере контроле мађарске границе, и додао да ће извесно доћи до притиска и напетости због тога, али да избегличка криза једино може бити контролисана успостављањем реда.

Извор: Блиц