Прочитај ми чланак

ОЗБИЉНЕ ОПТУЖБЕ: НАТО преко Аустрије довлачи наоружање за рат са Русијом!

0

nato-transport-naoruzavanje-1441867606-737433

БЕЧ – Посланик странке Зелених Петер Пилц (Петер Пилз) критиковао је, у данашњем саопштењу, аустријске власти да постају саучесник у наоружавању Украјине због великог броја НАТО транспорта који су од прошле године прошли кроз Аустрију.

Према подацима Министарства одбране од почетка прошле године, државе чланице НАТО спровеле су више од 3.200 транспорта војног особља и материјала кроз Аустрију. Аустрија, која је неутрална земља, одобрава транзит, уобичајено, само за учешће у војним вежбама и за сврхе обуке.

Пилц сумња да су сви ти транспорти имали баш такву сврху. „Полазим од тога да се радило о наоружавању“, казао је он додајући да је рута преко Аустрије главна рута за распоређивање западних снага за предстојећи конфликт западних држава са Русијом.

Већина транспорта НАТО трупа кроз Аустрију припада САД. Од почетка 2014. до марта 2015. Американци су кроз Аустрију послали 1.310 транспорта. Војне транспорте кроз Аустрију спровеле су Немачка, Италија, Француска и Велика Британија. Зелени су апеловали на канцелара Вернера Фајмана (Wернер Фаyманн) да под хитно сазове седницу Савета за националну безбедност на тему НАТО транспорта кроз Аустрију.

На тој седници Зелени желе да укажу на „прећутно подржавање наоружавања преко Аустрије“. Ти транспорти према Пилцу угрожавају неутралност на коју се обавезала Аустрија. Од политичког преврата у Украјини фебруара прошле године украјинска влада, уз помоћ НАТО, бори се против проруских снага на истоку земље. САД влади у Кијеву доставља војну опрему, а америчка војска обучава западно-украјинске војнике. Такође су и државе НАТО повећале свој одбрамбени потенцијал у балтичким земљама, Бугарској, Румунији и Пољској.

Извор: Танјуг