Прочитај ми чланак

Мигранте и пушкама терају у Србију

0

migranti-izbeglice-azilanti-madarska-foto-reuters-143

Ради одбране од таласа миграната са Блиског истока, осим већ постављене ограде од бодљикаве жице на граници према Србији, ускоро ће бити распоређене јаке снаге мађарске војске и полиције. Мађари намеравају и да мигранте враћају у Србију, где су први пут евидентирани. Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да српска власт мора јасно да каже да су мигранти ушли у Србију из земаља ЕУ – Грчке и Бугарске.

– Ако ЕУ намерава да их враћа у Србију то је онда озбиљна превара и нова окупација Србије. Државни врх Србије починио би националну издају уколико би то прихватио. Верујем, ипак, да актуелна власт неће пристати на намеру ЕУ, али и да ће се грађани у локалним срединама самоорганизовати и поручити целом свету да мала и сиромашна Србија није ни спремна, нити има могућности да удоми десетине или стотине хиљада азиланата – каже Анђелковић.

Мађарски премијер Виктор Орбан телефоном је обавестио премијера Србије Александра Вучића о новом закону који ће парламент у Будимпешти ускоро усвојити и омогућити слање јаких полицијских и војних снага на границу са Србијом од 15. септембра.

 

Председник Законодавног одбора мађарског парламента Гергељ Гуљаш изјавио је да ће транзитне зоне за мигранте бити отворене у правцу Србије.

– Србија је сигурна трећа земља и мађарске власти ће одобрити азил мигрантима само ако се докаже да процедура за азиланте у Србији није испунила критеријуме међународног права или владавине права – рекао је Гуљаш.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да Србија неће градити „контразид“, али и додао да није реално да мигранти буду депортовани у Србију.

– Да ли то значи да и ми не треба да евидентирамо мигранте да их не би слали у Србију – пита Дачић.
Ненад Поповић, председник Српске народне партије (СНП) каже да је поступак Мађарске још један доказ да ЕУ чини све да мигранте задржи ван својих граница.

– Будите сигурни да Орбан то ради уз снажну подршку Ангеле Меркел. Она схвата да се Немачка не брани у Берлину, већ на ободима ЕУ. Зато се подиже зид у Мађарској, зато је затворена железничка станица Келети у Будимпешти, и зато се сада отвара канал да се мигранти врате у Србију – каже Поповић.

Он предлаже да Србија уради на граници са Македонијом исто што и Мађари. А после тога Београд треба да поведе разговоре са ЕУ и земљама у окружењу како да се реши проблем.

– Како време одмиче, највећи изазов за власт је да не дозволи да Србија постане трајно одредиште и резервна земља за мигранте – поручује Поповић.

Заобилазан пут

Орбан је рекао Вучићу да се очекује да имигранти и кријумчари људима потраже нове путеве заобилазећи Мађарску. Орбан је додао да се земље у региону морају припремити за ту ситуацију. Вучић је одговорио да Србија испуњава обавезу регистровања тражилаца азила који стижу из Македоније, иако та земља не спроводи контроле на границама.

Извор: Вести