Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ ЗА СРБИН ИНФО: Није тачно да штедим Вучића, са Дверима сарадња после избора

0

vojislav seselj intervju

О актуелној политичкој и друштвеној ситуацији у земљи, редакција „Србин инфо“ је разговарала са др Војиславом Шешељем, лидером Српске радикалне странке:

Како коментаришете ситуацију око миграната у Србији?

– То може да буде опасно, нарочито ако велики број њих овде остане. Србија је мала и сиромашна земља, има огроман број незапослених и ми једноставно не можемо да издржавамо толики број избеглица. Такође, то су људи који имају неки динар, значи нису дошли без ичега. Сулудо је предлагати да се овде населе. И ови који то предлажу, као насељавали би их по селима. Ово није сеоско становништво, већ градско становништво из земаља одакле долазе. Једноставно нема услова да се интегришу у наше друштво. Појединачно могу да се интегришу, из арапских земаља, из Африке, из Азије, људи који дођу да студирају, па остану овде. Али када имате једну масу, шта да радите са њом? Морате вечито да је издржавате. Лепо је то што су они тако дочекани, али њих треба усмеравати ка ЕУ, ако не може преко Мађарске, нека иду преко Хрватске, ка ЕУ.

Да ли мислите да је заисата реч о правом егзодусу са ратног подручја или је ова сеоба организовано од стране неке западне силе као што су САД?

– Нисам сигуран да је тај егзодус организован од стране Запада, ипак је те људе мука на то натерала. То су земље у којима се сваки дан гине. Ипак, Американци су на све спремни, па и то треба увек имати у виду.

Најављени су локални и покрајински избори, а можда и републички избори. Каква су ваша очекивања?

– Оптимисти смо, јер према озбиљним истраживањима јавног мњења, већ имамо више 20 посто. Наша изборна кампања је практично већ почела. Сваки наш наступ, сваки корак је саставни део те кампање. Надамо се да ће избори бити што пре, ми бисмо волели у децембру.

Али како се супротставити СНС режиму, поготово самостално, када се зна да владајућа партија има највећи буџет и контролише све највеће медије?

– То је тачно, имају монопол над медијима, имају огромне паре, али је њихова идеологија на климавим ногама. Преузели су програм прозападних партија, преузели су идеје Демократске странке, а изборе су добили уз највећи део патриотских бирача, који су некада подржавали СРС. Сада су ти исти људи патриотске оријентације схватили ко су напредњаци и куда они воде. И зато се све масовније враћају Српској радикалној странци. Ми то видимо по пријему нових чланова и повратку старих. Позивамо све бивше чланове, ако се нису компромитовали, да се врате.

Како пробити медијску блокаду?

– Гостујемо на локалним телевизијама. Држимо јавне трибине и када се дочепамо било ког медија у Београду, то максимално искористимо.

Да ли сте се предомислили што се тиче предизборних коалиција?

– Постизборни савез је могућ само са оним партијама које су против уласка Србије у ЕУ и за интеграције са Русијом. А предизборне коалиције нису ни паметне, а и ми смо их увек избегавали зато што сматрамо да странка која не може сама да пређе цензус не заслужује ни да постоји. А на крају крајева, са ким би смо могли да правимо коалицију? Имате ли ви неку идеју?

Па имали сте их и на прошлим изборима, са мањим организацијама као што су СНП Наши и Образ?

– Није то била коалиција. Лидери СНП Наши и Образа су се учланили у СРС и по тој основи су били на нашој листи. Њихове организације су удружења грађана и ми се не мешамо у њихове унутрашње ствари.

Рекли сте да је могућа постизборна коалиција са странкама које прећу цензус. Да ли то значи да вам је прихватљива сарадња с Дверима?

– Са Дверима да, ако проћу цензус, а са ДСС не, док је Санда Рашковић-Ивић на челу, зато што је јавно рекла да је у Сребреници био геноцид. Имате на интернету ту изјаву.

Па добро, људи можда некада погреше у изјави?

– Не може се у тим стварима грешити. За такву грешку нема оправдања.

Како коментаришете сукобе и поделе у ДСС и Двери?

– ДСС се дели два пута дневно, а ево поцепале су се и Двери. Санда Рашковић-Ивић се није показала да је способна да води странку. Очекујем да ће брзо да је мењају. А што се Двери тиче, они су се поцепали на два дела, а ја не могу да видим који је јачи, а који слабији део.

Да ли постоје размирице и у СРС, са обзиром на то да су се недавно одиграле кадровске промене?

– Има код нас још кадровских промена. Ми то не заустављамо, јер желимо да странка буде у потпуности спремна за изборе. Има кадрова који су се учаурили на одређеним функцијама и не желе да оду. Дошло је до замора материјала код њих и ми по резултатима одлучујемо кога ћемо мењати на локалу. Конгрес је завршио кадровске промене на централном нивоу.

У делу јавности се створио утисак да нападате само Томислава Николића, а не Александра Вучића?

– То апсолутно није тачно. Од када сам изшао из Хага, непрекидно нападам Александра Вучића. Покренуо сам ону велику аферу око „Есмарка“, па онда аферу око „Етихада“, као и читав низ других афера. Сетите се само колико сам његових министара критиковао, па његову политику према Косову и Метохији. Нема могућности да се често појавим на медијима са националном фреквенцијом у Београду, али ако гледате моје гостовања на локалним телевизијама, видећете колико сам га нападао и критиковао. Е сада постоје ствари где се Томислав Николић сам намешта, а код Вучића не можете да их нађете, јер је Николић похлепан и склон пљачки, а Вучића руководи воља да влада. Вучић није човек који граби за себе и своју породицу, већ се фокусирао да добије апсолутну власт и да она што дуже траје. И ја га нападам из тог угла.

Једну ствар морам да признам. Томислава Николића бескрајно мрзим зато што сам у њега имао неограничено поверење, док у Вучића никад такво поверење нисам имао, увек је с њим било неких проблема, требало га је држати под контролом. Друго, када је одлазио, Николић је украо двадесет посланичких мандата СРС-а, а Вучић је изашао на конференцију за штампу пред градском скупштином и вратио одборнички мандат. Дакле, ту мора нека разлика да се направи. Николића мрзим, а на овог сам киван што је издао идеологију СРС-а. Ја према њему мржње немам. Али желим да га оборим са власти. А Томиславу Николићу ништа добро не желим.

seselj prica

Како видите последње преговоре у Бриселу са приштинским окупатором? Хвалимо се да смо „победили са 5:0“?

– То није никаква победа, већ само глазура на први Бриселски споразум, када су уствари предали све на Косову и Метохији и изручили и Србе и њихове институције.

Зашто Србија ћути?

– Може се рећи да Србија злокобно ћути, али сваког тренутка може да се деси ерупција. Народ је гладан, незапослен, нема перспективе и то не може дуга да траје. Ми бисмо смо волели да СРС победи на изборима, али то није реално очекивати. Очекујемо да ћемо после избора бити јака парламентарна странка.

Где су данас традиционалне вредности у Србији, када у емисији са Марићем и вама гостују и непримерене личности?

– Сви они припадају нашем народу и сви имају и негативне и позитивне особине. Не желим да било коме лепим етикете. Мука је многе натерала да уђу ријалити шоу, да зараде који динар. Не бих ја њих осуђивао. С друге стране, треба нападати власт због оваквих друштвених услова у којим народ једноставно трчи да гледа такве емисије и у којима људи једва чекају да се дочепају шансе да учествују у њима.

Има ли народ алтернативу?

– Не. Римско царство је избегавало неминовни крах тако што је народу давало хлеба и игара. А код нас, власт народу даје само игара, а црева све више крче. Смисао ових ријалити емисија је да се народу скрене пажња са тешких друштвених проблема.

У септембру су у Београду заказане чак две параде?

– Нисмо за прогон хомосексуалаца и за њихову дискриминацију, али сматрамо да се то не сме пропагирати као систем вредности и да геј параде не би требало да се одрже. Треба им омогућити да се сакупљају у затвореном простору ако желе. Али да по београдским улицама пропагирају њихов систем вредности? То је против јавног морала и параде треба забранити.

Хоће ли нешто радикали да ураде тим поводом? И како коментаришете убацивање геј определења у уџбенике?

– Треба да освојимо власт и да мењамо уџбенике. Проблем је ако децу уче да је то само ствар опредељења. Не сме се славити болест као нека вредност, него размишљати како то може да се излечи. А што се нас тиче, нећемо да држимо никакве контра митинге, да правимо туче и скандале.

Како оцењујете српско-руске односе?

– Ннису добри у оној мери колико бисмо желели да буду. Овај режим не може без руске подршке и помоћи, али није искрен у својем односу према Русији. Они желе у ЕУ, да буду добри са Западом, а заклињу се у пријатељство са Русијом. То није могуће. Није могуће седети на две столице. Могуће је, али врло брзо паднете.

seselj d

Шта треба Русија да уради, да би односи између Србије и Русије били бољи?

– Поставља се питање шта Србија треба да уради? Да се одрекне Европске уније и да се окрене интеграцији са Русијом.

Зашто у скупштини нема анти ЕУ странака?

– Народ не жели у ЕУ и сва истраживања говоре да је подршка уласку Србије у ЕУ испод 50 посто. Међутим проблем је што су напредњаци успели да покупе патриотско бирачко тело. Када су се издвојили из СРС, имали су огроман новац, велику медијску подршку, али сад се већ стање свести у народу мења. Они су изгубили патриотски кредибилитет, и све што је патриотско неће више гласати за СНС.

Да ли постоји опасност да нас као Црну Гору, на мала врата увуку у НАТО?

– Та јака НАТО пропаганда је већ уговорена, најављена, планирана, програмирана. И она креће ових дана. Као и пропаганда ЕУ. Њима је циљ да сузбије руски утицај и да се народ обмањује тезама о срећном животу у западном војном савезу.

Какав је ваш став по питању Украјине?

– Подржавамо братски руски народ који живи на територији Украјине, јер се бори за своју слободу. Против смо овог неонацистичког режима који је уз америчку помоћ преузео власт у Украјини и изазвао грађански рат. А видимо да је и дошло до сукоба и унутар самог прозападног режима, да су се они поделили, по степену екстремизма. Задрти отворени нацисти су против власти која помало и покушава да прикрије да је нацистичка. Али у суштини, на власт су дошли они са запада Украјине који су током Другог светског рата били Хитлерови савезници. То су римокатолици са запада Украјине и унијати, а и ови расколници.

Како вам је здравље?

– Одлично, осећам се добро, здравији сам и од Томислава Николића и Александра Вучића.

Да сте онда спремни за тв дуел са Вучићем?

– Још од када сам изашао из Хага га позивам на тв дуел, али се он очигледно плаши.

Извор: СРБИН.ИНФО – Алексеј Димитријевић, Дејан Петар Златановић