Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ НАДБИСКУП увредио жртве НДХ и Србе

0

linta

Надбискуп Желимир Пуљић увредио је жртве злочиначке НДХ и српски народ у целини изјавом да је усташки поздрав „За дом спремни“ тобоже двосмислен појам.

То је оценио председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта.

Надбискуп задарски, који је и председник Хрватске бискупске конференције Желимир Пуљић предложио је референдум о поновном увођењу у војску фашистичког поздрава „за дом спремни“,

Тиме се, сматра Линта, надбискуп Пуљић отворено сврстао на страну бискупа сисачког Владу Кошића и помоћног бискупа загребачког Валентина Позаића који су међу потписницима петиције да се поменути поздрав уведе у службену употребу у хрватској војсци, а тиме рехабилитује усташтво у јавном животу Хрватске.

Председник Коалиције удружења избеглица Линта констатује скандалозну чињеницу да ниједан од преосталих 17 надбискупа, или бискупа који чине Хрватску бискупску конференцију није осудио наведену иницијативу и поступак двојице бискупа Кошића и Позаића.

Јавним или прећутним прихватањем тог поздрава хрватски надбискупи и бискупи шаљу поруку да прихватају да је злогласна НДХ била држава хрватског народа, а усташе борци за хрватску слободу, навео је Линта.

У католичкој цркви у Хрватској, сматра Линта, не постоји црквени великодостојник који јавно заступа цивилизацијски став да је усташки покрет осрамотио хрватски народ због извршеног геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима и да је свака иницијатива који афирмише идеје и симболе усташтва антихрватска, то јест, неприхватљива и недопустива и нема никакве везе са демократском идејом слободе говора, наведено је у саопштењу.

Извор: Танјуг