Прочитај ми чланак

После Русијe – Кина: САД планира санкције Пекингу

0

amerika rusija kina

Администарција америчког председника Барака Обаме почела је да припрема увођење економских санкција кинеским компанијама које су умешане у хакерске нападе на америчке организације, пише „Вашингтон пост“.

Амерички дневник наводи да се пакет санкција спрема за „оне кинеске компаније и приватна лица које имају корист од сајбер крађе америчких трговинских тајни“.

Очекује се да одлука буде донесена у наредне две недеље, преноси Спутњик.

– Увођење оваквих санкција биће озбиљно интензивирање јавног одговора од стране америчке администрације на пораст таласа сајбер економске шпијунаже коју су иницирали кинески хакери који, како кажу амерички званичници, краду све – од пројеката нуклеарних станица до поверљивих података енергетских компанија – прецизира амерички дневник.

„Вашингтон пост“ наводи да ће „свака слична акција бити посебно осетљива за односе између две највеће економије у свету“ пошто између Вашингтона и Пекинга „већ постоји напетост“ по једном броју питања, укључујући ситуацију у Јужно-кинеском мору и напоре Кине да девалвира националне валуте у позадини недавних потреса на тржишту.

САД су више пута јавно оптуживале Кину и Русију да су „главне сајбер претње“, пошто су у новембру 2011. године саопштили да хакери из две државе најактивније покушавају да проникну у заштићене сервере где се чувају америчке економске и војне информације.

Кина је више пута одбацивала своју умешаност у све форме акција у сајбер пространству и износила тврдње о америчким сајбер активностима на кинеском интернету.

Извор: Танјуг