Прочитај ми чланак

ЗАРАЂУЈУ НА САВЕТИМА како делити отказе!

0

OTKAZI

Најављена отпуштања у јавном сектору за поједине организације прилика да профитирају. Удружење гражана организовало обуку за државне службенике, како би им за 4.900 динара објаснили методе за отпуштање вишкова.

Док грозница месецима „тресе“ запослене у јавном сектору због најављеног отпуштања 9.000 људи, неки покушавају да на тој муци зараде. Удружење грађана, Центар за образовање и пословно усавршавање „ЕдуПро“, амбициозно је покушало да организује обуку за државне службенике, како би им, за 4.900 динара, појаснили који су методи за отпуштање вишка запослених. Ова организација, основана пре четири месеца, послала је дописе локалним самоуправама, министарствима, школама и здравственим установама са позивом на једнодневни семинар који је заказан за септембар у Јагодини.

ОРГАНИЗАТОРИ ПЕРУ РУКЕ

На позиву за семинар, као контакт особе наведене су Ранка Митровић, која је у Агенцији за привредне регистре убележена као заступник удружења „ЕдуПро“ и Јелена Теофиловић. Желећи да добијемо више информација о детаљима семинара и „клијентима“ који су се пријавили, позвали смо јуче Митровићеву, која се није јављала на телефон, док је Теофиловићева рекла да нема о чему да прича са новинарима и да никакве везе са тим скупом нема.

Врхунац је, међутим, што организатори нису успели да потрефе чак ни назив акта који желе да „разјасне“ службеницима.

Савесним слушаоцима, уз кафу и минералну воду, уручиће и сертификате, као доказ да су присуствовали предавању. Али, нема везе што тај документ ничему не служи. Важно је да су паре узете и то из државне касе.

У позиву стоји да су тема новине и примене Закона о рационализацији у јавном и приватном сектору.

Акт са тим називом не постоји, а прави Закон о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору не бави се уопште приватним.

Организатор се чак усудио да позив на обуку пошаље и на адресу Министарства државне управе и локалне самоуправе, које је било предлагач закона!?

Да је позивница стигла, потврђено је „Новостима“ у кабинету министарке Кори Удовички. И тако, како је замислио „ЕдуПро“, представнику овог министарства и осталим кандидатима, предавање држи саветница из Министарства финансија.

– Не знамо ко су ти људи, али смо обавештени шта су планирали, јер су и нама послали позив – кажу у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

– Немамо никакве везе са овим, а и види се да су необавештени, јер су чак и имена закона наведена погрешно. Закон о финансијским службама, чије су наводне промене једна од тема, уопште не постоји, као ни Закон о рационализацији. Организујемо „Караван округе“ обилазимо регионе по Србији и одлично сарађујемо са локалним самоуправама, тако да се апсолутно за све могу обратити нама и није им потребан никакав посредник.

ПРЕДАВАЧ САМО НА ПАПИРУ?

У Министарству финансија кажу да саветница мр Наташа Завођа, која је у позиву за семинар наведена као предавач, није пристала да говори на том скупу:

– Нисмо дали претходну сагласност за учешће Наташе Завође као предавача на семинару у организацију „ЕдуПро“ на тему непостојећег закона о рационализацији у јавном и приватном сектору. Напомињемо да под претпоставком да се организује семинар на тему рационализације у јавном сектору, Министарство финансија није ресорно за ову област већ је то Министарство државне управе и локалне самоуправе.

извор: Новости.рс