Прочитај ми чланак

ПAТРИЈAРХ ИРИНЕЈ: Хрвате треба удостојити ћутањем!

0

Треба их удостојити ћутања, без коментара – овако је патријарх Иринеј прокоментарисао идеју задарског надбискупа Желимира Пуљића.

Надбискуп Пуљић је предложио да се у Хрватској распише референдум поводом иницијативе да се усташки поздрав „За дом спремни“ уведе као званични поздрав у тамошњој војсци.

– На те речи и на тај предлог немам никакав други коментар. Он сам говори о свему, ништа више не бих имао да додам – рекао је патријарх Иринеј.

Ништа блажи став према овом предлогу нема ни Димитрије Калезић, протојереј-ставрофор СПЦ. Он каже да је мешање задарског надбискупа Пуљића – непотребно.

– Не знам ни шта ће надбискупу да се оглашава поводом тог питања, чини ми се да као да је тим речима лупио шаком о сто, што не приличи. Државна и црквена питања су одвојена.

Питање поздрава у војсци не видим као црквену ствар. Колико је та идеја уопште хумана? Јер, реч „поздрав“ потиче од старословенске речи и њоме ти неком желиш да буде здрав, а ако неком упутиш поздрав „За дом спремни“, питање је колико ће с тим бити здрав – каже Димитрије Калезић.

Иначе, ова иницијатива покренута је на друштвеним мрежама пре неколико дана, броји око 3.200 пописника. Међу потписницима су угледни академици из Хрватске, спортисти, али и два католичка бискупа – загребачки и сисачки Валентин Позаић и Владо Кошић.

Извор: Курир