Прочитај ми чланак

ДОДИК: „Чекали да помру сведоци па оптужили Орића“

0

dodik-sajt predsednika srpske-650x433

Председник Републике Српске Милорад Додик је оптужницу против Насера Орића назвао фарсом и поновио да ће се референдум у РС одржати.

Он је истакао незадовољство радом Суда и Тужилаштва БиХ због чега, према његовим речима, треба расписати референдум о правосуђу БиХ.

Додик тврди да ће Орић због недостатка доказа и преживелих, те немогућности сведока да због старости сведоче, бити ослобођен.

– Чекали су да помру сведоци, да нема доказа и да га онда оптуже. То је сва прича о Орићу – рекао је Додик и упитао зашто нису дозволили да Орића „процесуира српско правосуђе, ако су у правосуђу БиХ оријентисани ка правди“.

Он тврди да ће референдум у РС бити расписан, а да ће након изјашњавања грађана, за које је уверен да ће бити у смислу одбијања наметнутних закона високог представника, институције РС имати право и могућност да на тој вољи народа донесу „прописе који ће јасно рећи став РС о тој вољи народа“.

– Попут Кочићевог Давида Штрпца, Суд и Тужилаштво БиХ желе да доведу РС у подређен положај и томе се морамо одупрети – истакао је Додик, који је присуствовао „Кочићевом збору“ на Стричићима код Бањалуке.

Коментаришући изјаву премијера Србије Aлександра Вучића да РС треба да тражи враћање свих надлежности које су јој отели високи представници, Додик је рекао да охрабрује да и у другим државама у региону, поготово у Србији, схватају да је дошло до кршења права и увођења нелегалног правосуђа.

Извор: Дневни аваз ба