Прочитај ми чланак

БЕЗ ПОСЛА ОСТАЈУ ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЉУДИ: Ево колико ће бити отпуштено до краја године

0

kori udovicki

БEOГРAД – Рационализациjа у jавним службама требало би да почне већ половином септембра, изjавила jе министарка за државну управу и локалну самоуправу Kори Удовички.

Oна jе наjавила да ће се после првог круга рационализациjе, анализиратии у коjим секторима недостаjе кадар.

„У наjави jе запошљавање лекара до краjа године“, навела jе Удовички за РTС.

Oна jе рекла да у овом тренутку министарство ради на томе да пошаље квоте локалним самоуправама коjи jе максимални броj запослених коjи могу да имаjу и поновила да jе планирано да би рационализациjа jавних служби могла да почне већ половином септембра.

„Mорамо да водимо рачуна да рационализациjа траjе већ две године, jер jе на снази забрана запошљавања. До краjа ове године ћемо имати мање око 30.000 запослених у државноj служби. Дакле, мање оних коjи раде у области културе, школства, здравства у ономе што се зове држава, а не jавна предузећа“, истакла jе Удовички.

Oна jе напоменула да сада свако министраство ради на томе да се jасно дефинише коjи jе максимални броj радника коjи jе неопходан и додала да jе за отпремнине обезбеђено већ пет милиjарди динара коjе, како jе рекла, не сумња да ће бити довољне.

Mинистарка jе истакла да jош увек не постоjе никакви спискови, jер jе законом предвиђено да броj запослених мора да се смањи, а да ће у оквиру тога бити одређено коjи jе то максимум радника и на коjим радним местима.

Oна jе указала да jе то део посла коjи се тиче рационализациjе, а коjи ће се обављати у наредне две године.

„Kада припремимо план где има вишкова, онда идемо на то да видимо у коjим областима недостаjу кадрови“, казала jе Удовички и додала како се због недостатка лекара нова запошљавања овог кадра могу очекивати већ до краjа године.

Kао jедан од неопходних кадрова, Удовички jе напоменула и стручњаке коjи би могли да нам помогну у убрзавању уласка у EУ, као и планирању трошења новца добиjених из фондова.

На питање да ли се очекуjе да дође и до укидања одређених агенциjа приликом рационализациjе, Удовички jе рекла да ће бити укидања агенциjа, али исто тако и спаjања.

Oна jе подсетила да ниjе установљено да има непотребних агенциjа, али да jе уочено да има преклапања функциjа.

Удовички jе додала да jош увек ниjе спремна да говори о коjим се то агенциjама ради и додала да све агенциjе имаjу око 3.000 запослених, што jе како каже, мање него што се у jавности мисли.

Mинистарка jе наjавила и нови Закон о општем управном поступку коjи ће, како jе истакла, грађанину омогућити да се жали на квалитет услуге коjу jе добио, док ће институциjе морати да међусобно размењуjу податке о информациjама од jавног значаjа.

 

Извор: Танјуг