Прочитај ми чланак

ПИРОТ, СЈЕНИЦA, ЦРНA ТРAВA… Ова места треба да населе Арапи (МАПА)

0

Okruzi_Srbije
Иван Маринковић из Центра за демографска истраживања је као могуће локације на које би мигранти могли да се населе навео Југоисточну Србију, Златиборски округ, Сјеницу, Црну Траву, Пирот и Северни Бана
т.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је да мигрантима треба понудити да се трајно населе у општинама које нису довољно насељене и да Србија постане највећи азилантски центар у Европи. Међутим, има и оних који сматрају да Србија од тога може имати користи.

– Треба размислити, понудити опцију да ти људи остану у деловима Србије који су пусти. Ту би требало урадити селекцију, детаљну безбедоносну процену – каже Јанковићева.

Драстичан је пад броја становника на северу Баната, али и на истоку и југу Србије. Те области су спремне да приме велики број миграната, али Србија нема шта да им понуди.

– Наша старосна структура је таква да је ситуација више неиздржива, и многи не схватају да су нам мигранти једина шанса. Они би помогли њено подмлађивање и обнављање и дала би се шанса да се привредна активност одржи, ако не и повећа. Самим тим би и пензиони систем, који је заснован на солидарности, и са нашом старосном структуром је неодржив, јер неће имати ко да ради за велики број пензионера, опет постао одржив – објашњава Иван Маринковић из Центра за демографска истраживања.

Маринковић је као могуће локације на које би мигранти могли да се населе навео Југоисточну Србију, Златиборски округ, Сјеницу, Црну Траву, Пирот, Северни Банат.

Он је такође истакао да је незахвално о томе причати јер не може нико на силу да се насели.

НАТО Aналитичар Душан Јањић такође сматра да за Србију повољно насељавање миграната.

– Aко се управља миграцијама, то може донети само добро Србији, којој недостаје квалификована и неквалификована радна снага. A друго, ми смо држава пред биолошким изумирањем, наша села су празна. Треће, ако тежимо ЕУ, све више људи ће живети у Србији. Aко попут Немачке, Aмерике, Aустралијуе направимо добру стратегију – који број људи, које расе, вере, квалификација и старости су нам потребни, то ће бити у нашу корист. Да не помињем да мигранти који долазе нису пука сиротиња, већ имају потенцијала за покретање предузећа. Само је потребно ништа не чинити ад хок – наводи Јањић.

Извор: ALO