• Почетна
  • СВЕТ
  • Регион
  • НАПЕТО: Бугарска због миграната послала оклопна возила на границу са Македонијом
Прочитај ми чланак

НАПЕТО: Бугарска због миграната послала оклопна возила на границу са Македонијом

0

bugarska policija jpg

Бугарска је послала оклопна возила на четири гранична прелаза с Македонијом како би помогла пограничној полицији у случају прилива избеглица.

„Желимо да превентивно појачамо чување границе коју обезбеђује погранична полиција“, изјавио је званичник бугарског Министарства одбране Николај Карајванов.

Укупно 25 војника у неколико оклопних возила упућено је на бугарско-македонске граничне прелазе, али се њихов број може повећати ако буде било потребно, додао је он.

Бугарска је до сада била поштеђена великог доласка избеглица који из Грчке прелазе у Македонију.

„Верујемо да је ризик од таквог прилива не тако мали, иако Бугарска поштује процедуру регистровања (избеглица)“, што није случај у Грчкој, Македонији и Србији”, изјавила је бугарска министарка унутрашњих послова Румјана Бачварова за Телевизију Нова.

Бугарска је од почетка године примила 15.000 илегалних миграната, укључујући и Сиријце који су у земљу стигли преко Турске.

Избегли у Бугарској бораве у избегличким камповима неколико месеци пре него што добију статус избеглице који им омогућава, у најбољем случају, да путују у земље Европске уније.

„Бугарска добро чува своје границе, док мигранти лакше долазе до грчких острва на путу ка западној Европи преко Македоније и Србије“, изјавио је шеф бугарске дипломатије Данијел Митов.

Бугарска је на граници с Турском поставила ограду дугу 30 километара, коју намерава да продужи како би спречила илегални улазак у земљу.

Македонија: Више од 45.000 потврда о намери тражења азила

Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је да је од 19. јуна, када је ступила на снагу измена Закона о азилу, избеглицама са Блиског истока и севера Aфрике издало 45.538 потврда о намери тражења азила.

Та потврда омогућава избеглицама да у наредна 72 часа легално бораве у Македонији након чега морају да затраже азил или да напусте земљу.

Како се наводи, међу избеглицама које су добиле потврду о намери да затраже азил регистровано је 31.463 мушкарца, 6.259 жена и 7.102 детета, укључујући и 714 деце која путују без родитеља.

Највећи број избеглица чине држављани Сирије, Aвганистана и Ирака.

У последња 24 часа, македонски МУП издао је избеглицама 776 потврда о намери тражења азила у тој земљи, а за то време, нико од избеглица са Блиског истока и севера Aфрике које су добиле потврду није затражио азил у Македонији.

Од 19. јуна, када је почело издавање потврда које избеглицама омогућавају коришћење јавног превоза у транзиту кроз Македонију, Одељењу за азил поднето је укупно 49 захтева за азил у тој земљи.

Извор: Бета