Прочитај ми чланак

ПЉАЧКА ГРЧКЕ : Ко ће бити нови власник лука, аердрома, одмаралишта…

0

GRČKAПојавио се „План развоја средстава“ у Грчкој и своди се на приватизацију државе. Грчке поморске луке, аеродроми, мотодроми, нафтне компаније, водоводи и гасоводи, некретнине и викенд одмаралишта су сада на продају.

До гуше задужена Грчка је приморана да прода све што стигне. Грчки Јавни фонд за развој средстава је објављен од стране немачког политичара Свена Гиголда, који је навео да Грци „немају појма“ шта ће се продати иако имају право да то знају.

Продавање грчких средстава с циљем остваривања 50 милијарди евра су захтевали грчки кредитори, односно Тројка (Еуропеан Цоммиссион (ЕЦ), тхе Еуропеан Централ Банк (ЕЦБ) анд тхе Интернатионал Монетарy Фунд (ИМФ).

У плану се наводи да ће 66% компанија за дистрибуцију и обраду гаса бити продато Азербејџану. Биће продато 35% прве грчке нафтне рафинерије, заједно са 17% дистрибутера струје и 65% дистрибутера гаса Депа.

Железнице и аутобуске линије ће постати потпуно приватизоване, заједно са телефонском и поштанском службом.

Чак и пре него што је постигнут споразум о пакету помоћи и пре него што је новац стигао у грчке банке, Немци су добили дозволу да преузму 14 грчких аеродрома у наредних 40 година, плаћајући за то 1,23 милијарде евра.

Фрапорт ће бити власник грчких најпопуларнијих туристичких острвских аеродрома.

Од цифре од 50 милијарди евра која треба да се достигне продавањем средстава и деоница, за сада је пао договор само о достизању 7,7 милијарди евра.

Ник Дирден, економски стручњак и учесник кампање, наводи да „нема смисла продавати вредна средства у најгорој депресији у Европи у последњих 70 година“. Дирден је пишући за Глобал Јустице Ноw навео: „Већи део зарађеног новца ће отићи кредиторима за отплату дугова и за рекапитализацију грчких банака.

Од немачких авио компанија до телефонских компанија и француских железница, сви ће профитирати на грчкој економији. Да не помињемо европске банке за улагања и правне компаније које зарађују успут.

Овакво деловање ће наметнути незгодну политику Грчкој… радници ће добијати отказе и њихови услови живота ће бити погоршани, док ће елита у Европи да профитира“.

Изгледа да се историја понавља.

Немачки бизнисмен и археолог, Хајнрих Шлиман, на груб начин је 1871. године ископавао древни грчки град Троју, тако што је користио динамит, уништивши многе значајне артефакте. Његове методе су искритиковане, али плен из Троје је остао у његовим рукама и завршио у Берлинској колекцији 1884. године.

извор: Webtribune.rs