Прочитај ми чланак

Руске бомбе „на Берлин“

0

Raketa-Topolj-1

Немачки медији схватили су озбиљно провокацију пилота руске Балтичке флоте који су приликом маневара на вежбовним бомбама написали старе бојне покличе „На Берлин“ и „За Стаљина“. „Билд“ поруке сматра злокобним и претећим, а аутор подсећа да су те пароле користили борци Црвене армије у рату с нацистичком Немачком.

– У путинској Русији већ годинама активно прослављају совјетско време. Цвета култ диктатора Јосифа Стаљина, а такође се износе паралеле борбе са фашизмом и садашњим сукобом Запада и Русије због Украјине. Поруке на авионским бомбама сведоче не само о носталгији за Совјетским Савезом, већ и о опасним тенденцијама руског државног и војног руководства – пише новинар „Билда“.

Међутим, он је пропустио да укаже на неколико симболичних аспеката поруке из Русије, где се мало шта дешава случајно. Наиме, фотографије бомби са старим бојним покличима појавиле су се на локалном сајту који одржавају љубитељи ратних бродова, али су их брзо преузели и објавили главни руски медији, после чега је било сигурно да ће их приметити и Немци.

Осим тога, маневри су одржани у бази руске енклаве код Калињинграда. Реч је о територији коју је СССР узео после Другог светског рата и то о делу Источне Пруске, средњовековне феудалне државе која је ујединила Немачку.

Сво немачко становништво одатле је протерано и насељени су Источни Словени, а база се налази у бившем Инстенбургу који данас носи име Черњаховск, по најмлађем совјетском ратном маршалу Ивану Даниловичу Черњаховском, погинулом у близини фебруара 1945.

Будући да је реч о енклави, Калињинград је посебно угрожен, пошто се суседне Пољска и Литванија труде да отежају промет, па чак и основно снабдевање.

Реч је о земљама које нарочито активно подржавају украјински режим Петра Порошенка и имају отворен непријатељски став ка Русији. Стога је једини поуздан излаз из Калињинграда ка матичној територији Балтичко море, па су чести блиски сусрети руских и западних бродова и авиона.

Руски пилоти у тим ситуацијама врло агресивно показују своје умеће и препадају НАТО пилоте пролетима на удаљености од неколико метара, а Литванцима се стално привиђају подморнице Балтичке флоте у њиховим водама.

Око Калињинграда је Кремљ разместио знатне копнене, ваздушне и морске снаге, а пре свега ракете средњег домета за које у НАТО-у тврде да могу да носе и нуклеарне бојеве главе. Немце то нарочито нервира, пошто је Рајхстаг у домету тих ракета на око 480 километара од Калињинградске области, а сада су се појавиле и претеће поруке на бомбама.

 

Извор: Vesti-online.com