Прочитај ми чланак

АЛАРМ: Скупља храна због струје и суше

0

poskupljenje

Београд – Због суше која је захватила читав регион на јесен ће храна поскупети.

Последице дуготрајне суше тек ће се збрајати. За сада, страдали су највише кукуруз и соја, али штете имају и узгајивачи воћа и поврћа.

– Суша је све већа, биљке полако попуштају. Почело је од кукуруза, али све је угрожено, јер нема воде. Купус или нека друга биљка без заливања не могу опстати. Соја је већ почела да се бере, да би се спасло шта може да се спаси. Могуће да ћемо до краја септембра са њива скинути и кукуруз, али са далеко мање приноса. Плашимо се да ће бити горе него 2012. године – каже за “Блиц” повртар Горан Пуача.

Пољопривредници верују да ће суша преполовити приносе.

 

Инфлација од 4,5 до 5,5 одсто
НБС је предвидела да ће на јесен доћи до раста цена. Истине ради, стручњаци централне банке још увек у своје прогнозе нису уврстили ефекте суше, већ само сезонска поскупљење и повећање цене струје за 12,3 одсто. Од почетка године цене су, према извештајима статистике, порасле за један одсто, док у НБС очекују да годину завршимо са инфлацијом од 4,5 па чак и 5,5 одсто.

 

– Кромпир, кукуруз, соја, стравични су подбачаји приноса и велика штета ће бити. Скоро да нема спаса, чак и ако падне киша. Суша је већ направила велике штете. Ако је неко требало да има принос 35 тона, а има 15 тона, онда је то катастрофа. Многи ће бити у губитку. Пољопривредни производи биће доста скупи. Кромпир ће бити дупло скупљи, ако не и три пута скупљи. Ово је погубно време за пољопривреду – каже Ратко Вукићевић, произвођач кромпира.

Пољопривредни стручњаци већ дуже времена упозоравају на опасност од “спржене балканске земље”, као и на неопходност избора правих хибрида, да се више сеје у јесен и слично. И агроекономисти мисле да ова година може бити погубнија за пољопривреду него прошла.

– Прошле године су поплаве захватиле велики део Србије, али мали део Војводине. Суша која мучи српски аграр сада донеће велику штету комплетној индустрији – каже Милан Простран.

Он подсећа да су уљари прошлог месеца већ благо повећали цене својих производа.

 

Суша није једини разлог поскупљења

– Слично је и са свињским месом. Килограм живе ваге је данас већ 160-170 динара, док је пре месец-два био 120 динара. Лагано расту и цене поврћа и воћа, мада је комплетно тржиште толико плитко да продавци на пијацама поскупе своју робу у данима када, рецимо, пензионери добијају пензију не би ли шта зарадили – објашњава Простран.

Очекује се да током јесени поскупи и сточна храна, али и конзумно млеко и пилеће месо.

Оно што тренутно може да помогне потрошачима, али и да додатно уништи домаће произвођаче јесу конкуренти из иностранства.

Међутим, разлоге за нови удар на кућни буџет грађана треба тражити не само у последицама суше већ и у чињеници да је поскупела струја, да је јесен време када, већ традиционално, поскупљују комуналије, када ваља платити доспеле порезе и остале намете.

Не треба заборавити ни на 2012. годину, када је штета за пољопривреду била чак милијарду евра. Лошији усеви довели су до поскупљења основних животних намирница, али и до повећања курса евра. Годину смо завршили уз раст цена од чак 14 одсто.

(Блиц)