• Почетна
  • СВЕТ
  • Ердоган оформио батаљон Кримских Татара који ће се борити против Русије!
Прочитај ми чланак

Ердоган оформио батаљон Кримских Татара који ће се борити против Русије!

0

krimski-tatari

Изасланик украјинског председника за кримске Татаре, Мустафа Џемилев, најавио је стварање „муслиманског батаљона“. Не треба занемарити претњу од избијања етничких и религијских ратова у бившој држави Совјетског савеза пошто Турска стоји иза Џемилева.

Такозвани „Светски конгрес кримских Татара“ одржао се у Анкари од 1. до 2. августа. Организатори догађаја су бивши лидери Мајлиса, Мустафа Џемилев и Рефат Чубаров. Они су данас непожељни у Русији због „заговарања етничке мржње“. Овај конгрес је окупио око 200 група кримских Татара из различитих држава, наводи радио Свобода. Учесници догађаја кажу да су морали да одрже састанак ван Крима због притиска руских специјалних снага. Све то се одвијало уз подршку Турске, која је навела да никада неће подржати „анексију Крима“.

„Нажалост, кримским Татарима је кроз историју ускраћивано право да достојанствено живе у својој домовини услед колективних депортација и сузбијања. Данас смо сведоци илегалне анексије Крима и других несрећних догађаја“, рекао је турски председник Реџип Ердоган, обраћајући се учесницима конгреса.

Вреди напоменути да су међу учесницима конгреса у Анкари били и неки високо рангирани турски званичници, али и украјински министар спољних послова, Павел Климкин.

Џемилев је у току конгреса позвао на „међународну интервенцију против руске окупације Крима“ и захтевао да Турска „уведе строге санкције против Русије“.

Турска ће увек подржавати кримске Татаре, рекао је Ердоган, који ових дана игра веома опасну игру у, како се чини, покушају да успостави ново Отоманско царство. Гасовод из Русије у Европу је само део тог плана. Ердоган игра своју игру у којој Русија нема никакав приоритет.

Џемилев је на конгресу говорио о „приморавању младих људи на војну службу у руској војсци с циљем да они заврше у рату против њихове украјинске браће“. Он је као алтернативу предложио стварање батаљона муслиманских бораца који ће се борити под окриљем министарства одбране Украјине.

„Муслимански батаљон“ ће се формирати од добровољачког батаљона кримских Татара по имену „Крим“. Поред субверзивног деловања, овај батаљон ће „контролисати пролаз људи и добара из окупираног Крима у Украјину“, рекао је Џемилев.

Џемилев и Чубаров су искусни борци и њихова активност се не треба потценити. Они су једном приликом чак покушали да организују крвопролиће на Криму. Наиме, 26. фебруара 2014. године напали су активисте блока „Руско јединство“, а 3. маја исте године организовали пуцњаву на руско-украјинској граници.

Уколико се формира муслимански батаљон, у региону Керсон може доћи до оснаживања исламизма. „Сматрамо да је пригодно да сконцентришемо наше снаге у Керсону, на првом месту зато што ће живот у заједничком лингвистичком и религијском окружењу очувати национални идентитет, али и зато што ће се пружити прилика да отворимо националне школе и религијске институције тамо“, рекао је Џемилев.

Председник федерације заједница кримских Татара у Турској је рекао: „Овај конгрес представља лични пројекат Џемилева. Његов циљ је да преузме контролу над дијаспором кримских Татара како би искористио њихов утицај и њихове способности“.

„Ово је форум за оне који нису прихватили нову правну реалност Крима као интегралног дела Руске федерације“, рекао је Васви Абдураимов, председник кримске републиканске јавне организације „Милли Фирка“ (Народна партија).

 

Извор: webtribune.rs