Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Предложићемо заједнички дан сећања на жртве; Николић не прави нову странку

0

vucic 1

Премијер Александар Вучић предложиће на предстојећој конференцији о западном Балкану у Бечу, заједнички дан сећања на жртве сукоба на простору бивше Југославије.

Он је, на конференцији за штампу, казао да ће на скупу 27. августа у Бечу, али и пре тога, предложити свим лидерима чије су земље учествовале у сукобима на простору бивше Југославије, да код нас на Западном Балкану пронађемо један заједнички дан сећања на све жртве, које не бисмо разликовале по националној припадности.

Према његовим речима свако би могао да покаже једнако поштовање према жртвама и сви бисмо знали да су жртве постојале на свим странама.

Вучић је, иначе, изразио задовољство због начина на који су грађани и Република Србија обележили 20-огодишњицу велике трагедије у којој је убијено више од 2.000 Срба и у којој је протерано више од 250.000 људи.

„Ми смо то урадили на начин да никога нисмо вређали, ником претели,и ништа лоше говорили. На државним прославама никаквих инциидената није било, нити ће их бити, јер се ми са поштовањем односимо и према нашим комошијама и према њиховим жртвама. Не може да се пореди шта ће да уради неко други кога држава ни на који начин не контролише“, истакао је он.

Он је апеловао на очување регионалне политичке стабилности и наставак помирења у региону, као и искрених и суштинских разговора о проблемима прошлости, али и на грађане да се окрену животним проблемима – економским реформама, ономе што представља будућност за нас и нашу земљу.

„Од мржње и ископавања рана из прошлости не можемо и нећемо моћи да живимо“, поручио је Вучић.

ИНВЕСТИРАЋЕМО МНОГО НАПОРА ДА ОДНОСИ СА ХРВАТСКОМ БУДУ БОЉИ

Српски премије изјавио је и да ће Београд и даље инвестирати много енергије и напора да односи са Хрватском буду бољи него данас, те да се очува регионална стабилност.

Протекли дани, како је додао, били су „слика и прилика емоције у Хрватској, већим делом, тако ми бар сматрамо, и у Србији мањим делом“.

„Заједнички морамо да гледамо у будућност. Бићемо заједно у ЕУ и мораћемо да будемо отворенији и искренији и са више поштовањха да се односимо“, поручио је Вучић.

Премијер је оценио да је нарушавање стабилности у региону одговара онима који немају решење за економске проблеме, те да је Србији, напоритвм, потребна стабилност у региону да би у потпуности спровела мере фискалне и економске консолидације.

Он је подсетио да ниједну лошу реч не каже ни о председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић и премијеру Зорану Милановићу, иако би – ако би шта год лоше рекао – то доносило њему и странци политичке поене.

„Није мој посао да себи и странци доносим политичке поене, већ да радимо за добробит и будућност“, нагласио је Вучић.

Он је подвукао да би било добро да правда буде задовољена на свим странама и да сви разумеју да злочинци не могу да се извуку, злочин не може да се оправдава.

„Задовољан сам што Србија то разуме и што једнако поштује туђе жртве као и своје. Зато сам предложио заједнички дан сећања“, указао је Вучић.

Истакао је и да ће можда његов предлог бити одбијен, али да ће се у будћности размишљати да установимо, поред свих постојећих „‘наших’ дана, наших Јасеноваца, Пребиловаца, Братунаца, бошњачке Сребренице, хрватских Овчара, један заједнички дан где ћемо сви да говоримо о свим жртвама и сви без разлике на националну припадност говориимо о томе како и на који начин треба одати почаст жртвама“.

СИГУРАН САМ ДА НИКОЛИЋ НЕ РАЗМИШЉА О НОВОЈ СТРАНЦИ

Вучић је истакао је да има пуно поверење у председника Србије Томислава Николића, и одбацио медијске спекулације да Николић размишља о формирању некакве нове странке. Премијер је казао да има пуно поверење у председника Николића, као што и шеф државе има у њега.

„Сасвим сам уверен и сигуран да му није ни на крај памети да оснива било какве политичке странке“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да се Николић увек коректно понашао према њему, и да је подржао тешке реформске мере владе, иако је могао да их критикује.

То су ствари, према његовим речима, које се не заборављају и на чему му је захвалан.

КРШЕЊЕ ПРАВА И ПОНИЖАВАЊЕ СРБА

Продужавање притвора лидеру Грађанских иницијатива СДП Оливеру Ивановићу је кршење његових основних људских права и даље понижавање и притисак на српски народ на Косову и Метохији, изјавио је Вучић.

Ивановићу је притвор продужаван већ више пута из потпуно необјашњивих и непознатих разлога, иако га ниједан сведок није теретио, нити има могућност да утиче на сведоке или да побегне, а постоје и гаранције владе Србије да ће бити доступан тужиоцима Еулекса.

„Нико не разуме зашто то раде, осим да би се вршио даљи притисак и понижавање српског народа на КиМ“, рекао је Вучић.

КОНСУЛТАЦИЈЕ О ЗАКОНУ О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ

Премијер је изјавио да је обављен први круг конслутација о закону о пореклу имовине и навео да то није „осветнички закон“, али и да очекује да на „дуинг бизнис“ листи Светске банке Србија побољша своје место за више од 30 места.

То је закон којим ће се онемогућити да људи примају плату од 400.000 динара, а пријављују 21.000 – минималац, и онда држава због тога не може да убире порез.

ЗА 7 МЕСЕЦИ БУЏЕТСКИ ПРИХОДИ ВЕЋИ 10 ОДСТО

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да су у првих седам месеци ове године приходи већи за 47,6 милијарди динара односно 9,6 одсто у односу на исти период лане.

Он је рекао да су, у поређењу са оним што је договрено са ММФ-ом, приходи у првих седам месеци већи за 36,6 милијарди динара, односно за 7,2 одсто.

Премијер је прецизирао да су приходи већи у свим областима, почев од непореских преко пореза на доходак, акциза, царина, ПДВ…

Говорећи о расходима, премијер је рекао да су „много нижи“, као и да очекује очекујемо њихово даље смањење.

Он је рекао да су у плану и велике реформе Пореске управе и да је забележен огроман повраћај ПДВ.

Подаци о кретању просечне нето зараде у првих пола године, како је навео, показују међугодишњи пад зарада од 0,4 одсто због пада плата у јавном сектору, док је у приватном сектору забележен раст зарада од 2,3 одсто.

ПРОБЛЕМ НЕОВЕРЕНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ КЊИЖИЦА

Вучић је изјавио данас да влада покушава на све начине да реши проблем неоверених здравствених књижица, али да тренутно нема бољег система од садашњег, вепроблем великог броја пропалих фирми, које не упладоприносе.

„Који бисте ви да уведемо систем за неоверене књижице, како да их оверимо, којим парама, хоћете ви да платите или неко други? Грађани се жале, то су фирме које су банкротирале, које су пропале. Ми одржавамо у животу да би људи могли да преживе, дајемо колико можемо и у највећем броју фабрика смо углавном преспојили стаж, успели да дамо књижице људима иако је то потпуно неекономско понашање“, рекао је Вучић у Влади Србије.

То је, како каже, понашање које држави, ипак, наноси велику штету.

„Покушаћемо да решимо што више, боримо се сваког дана за фирме у реструктурирању, али људи треба да знају да су оне пропале, а ми их на силу држимо ван банкротства и називамо их фирмама у реструктурирању“, навео је Вучић.

Он је додао да су то оне фирме које кажу да „имају посао од пет милиона, али за који треба да дамо седам милиона“.

„Дугови укупни према држави се крећу између 10 и 380 милиона евра и са тим се суочавамо свакога дана. Нико овде није ненормалан да не жели да помогне народу, али, да ли хоћемо да градимо самоуправни социјализам у коме дајемо паре које не постоје или тржишну привреду, која подразумева да се зна шта се десасва када идете у банкротство. Ми смо то спречавали за 400 предузећа, потпуно неекономски“, каже премијер.

Он је истакао да је то понашање неодговорно и антидржавно и да је много важније да се за те фирме проднађу инвеститори, па ће питање неоверених здравствених књижице бити најмањи проблем.

„Јесмо ли за тржишну привреду или привредну из 19. века“, запитао је Вучић додајући да у скупштинским расправама види да је врх нашег модернизама 1960. година, преко које које још нисмо прошли“, додао је Вучић.

(Агенције)