Прочитај ми чланак

Разлози због чега су терористи отели Хрвата Томислава Салопека

0

otet hrvat

ЗАГРЕБ – Стручњаци за исламистицке групе су у анализи за египатски портал „Седам дана“ оценили да је отмица Хрвата Томислава Салопека организована из неколико разлога, пренео је данас „Јутрањи лист“.

Први разлог је отварање кризе између Египта и иностранства, а други да се поквари свечаност раскошне инагурације нове трасе Суецког канала која је отворена у четвртак, 6. августа, а представља пројекат којим је египатски председник Абдел Фатах ал Сиси желео да учини Египат светском силом и учврстити власт и своју харизму.

Отмица је процес који је изведен „да би се покварило отварање новог Суецког канала, јер тај канал потврдује легитимност садашњег режима у Египту и представља велику светску моћ на мапи света“, изјавио је стручњак за исламистичке групе Камал Хабиб.

Он је додао да нови Суецки канал „уједињује народ под садашњим политичким вођством“.

Стручњаци за исламистичке групе наводе да су египатске безбедносне службе кренуле у потрагу за местом на коме отмичари држе таоца, при цему су им од помоћи биле информације које им је дао возач.

„Возач је дао детаљну спецификацију злочинаца, дијалекта којим су говорили и типа оружја које су поседовали“, наводи портал „Седам дана“.

Информације упућују на то да је циљ пореметити јавни мир и створити кризу између Египта и света, пише портал.

Хабиб предвиђа да ни Египат, ни Хрватска неће преговарати са „Дашом“ (што је други назив за Исламску државу).

„Очекујем да ће остати на ставу против тероризма и да неће бити колебања нити са стране хрватске нити египатске владе“, каже он.

Стручњак за исламске групе Хишам ал Наџар, такође, сматра да је ИС отмицу ускладила са отварањем Суецког канала, јер су очи света тада биле упрте у Египат, а она је искористила прилику.

Наџар истиче, на основу признања неких појединаца, да бројне ћелије нису повезане ни са једном организацијом, већ им је циљ да координишу финансијску помоћ, размењују информације и оружје са ИС.

Извори блиски терористичкој групи која држи хрватског држављанина Томислава Салопека казали су раније данас да се разматра продужење рока од 48 сати за испуњење њихових захтева, јавио је портал индеx.хр, преносећи извештаје египатских медија.

Сазнаје се и да преговарање с терористима и удовољавање њиховим захтевима није нешто што египатске власти у потпуности одбацују и да би управо то могло бити разлог због којег ИС размишља о продужењу рока.

Исламисти су 30-годишњег Салопека киднаповали 22. јула у једном од рејона Каира, а у среду су објавили видео-снимак у ком прете да ће га погубити у року од 48 сати, уколико египатске власти не ослободе све затворене муслиманке.

(Танјуг)