Прочитај ми чланак

СУКОБ УНУТАР ЕУ: Више или мање надлежности за Европску комисију?

0

 

eu

Прошлог месеца француски председник Оланд позвао је водитеље европских држава да озбиљно размотре идеју о формирању тзв. “Владе еврозоне” која би имала свој буџет и демократску контролу од стране ЕУ парламента.

Како француски председник истиче “права претња опстанку Европе није превише ЕУ већ премало њених институција и њеног присуства међу народима Европе.”

“ЕУ постала је неефикасна, њени грађани изгубили су поверење у њене структуре што је омогућило јачање суверенистичких и популистичких снага које представљају озбиљну претњу по опстанак саме Европске заједнице.”, поручио је Оланд.

Неколико дана након тога италијански министар финансија Пјер Карло истакао је потребу по стварању “Европске политичке уније” јер је, како каже, “то једини начин да сачувамо евро као заједничку валуту”. Подсетимо да француску и италијанску Владу воде социјалисти чија жеља је у што већој мери ојачати улогу ауторитарно засноване Европске комисије у самој ЕУ.

Међутим, највећа и најутицајнија држава чланица ЕУ, Немачка, противи се јачању позиције Европске комисије и саме ЕУ. Немачки министар финансија недавно је упозорио да Европска комисија мора да сачува равнотежу између своје политичке функције и функције чувара европских међудржавних уговора. Он се запитао да ли ЕК заиста наступа неутрално када од држава чланица захтева да поштују заједничка правила буџетске политике. Према његовој оцени ЕК је до држава које често крше та правила премало оштра. Немачка зато види решење у преносу појединих надлежности ЕК на независна регулаторна тела. Нарочито се то односи на садашња овлашћења Комисије да издаје дозволе за спајање предузећа и противкартелну контролу.

У Немачкој је тренутно на власти коалиција консервативних хришћанских демократа и социјалиста али се у ситуацији када су у питању немачки интереси достиже висок ниво заједничке и усклађене политике. Зато кад је у питању поштовање европских буџетских правила Немци прижељкују стриктно и директно уважавање тих правила јер знају да ће само тако моћи да достигну своје политичко-економске циљеве. На другој страни Французи и Италијани покушавају да постигну флексибилније тумачење тих правила и то је један од разлога зашто стреме ка повећавању политичке дискреције Европске комисије.

Извор: mladina.si

(Са словеначког превео Данијел Игрец)