Прочитај ми чланак

НАПЕТО: Радикали данас крећу на хрватску амбасаду

0

srs srpski radikali protest

БЕОГРАД – Српска радикална странка је најавила протест за данас у 17 часова испред хрватске амбасаде у Београду, а на протесту ће бити поручено, како су најавили радикали, да ће Република Српска Крајина бити ослобођена.

Данашњи протест би могао додатно затегнути већ потпуно раслабљене односе Београда и Загреба који достижу врхунац у данима обележавања Олује. Није искључено да ствар поприми такве димензије, као што је то било и у ранијим случајевима, па да и Брисел буде ангажован на пољу координације и смиривања односа Београда и Загреба, али и појачања притиска на актуелну власт у Београду.

„Српска радикална странка је уверена да српски народ никада неће заборавити Републику Српску Крајину и да ће Српска Крајина сигурно једног дана бити ослобођена. То је територија у којој вековима живи српски народ, коју је населио по позиву аустријског цара. Када је развојачена војна граница 1881. године, онда је то било под условом да Срби, у такозваној Бановини Хрватској и Славонији, буду равноправни са Хрватима.“ – рекао је Шешељ на конференцији за штампу на којој је најавио протестне демонстрације испред хрватске амбасаде.

„И приликом формирања авнојске Хрватске, она је конституисана као заједничка држава Хрвата и Срба. Дакле, оба пута су донете условне одлуке да је то формација у којој су Срби и Хрвати потпуно равноправни као конститутивни народи.“ – каже Шешељ.

„Режими из Београда су скрштених руку посматрали, успостављајући дипломатске контакте са Хрватском и упорно понављајући помирљиви став према новој хрватској усташкој држави, али то за Српску радикалну странку не важи. Ми никада нећемо признати независну хрватску државу док се не ослободи окупирана Република Српска Крајина. Ослободићемо је кад-тад.“ – поручио је лидер радикала.

 

Односи Београда и Загреба нису нимало једноставни и они су доведени до усијања због обележавања „Олује“, а подсећамо, чак је и председник Србије, Томислав Николић, окарактерисао данашњу Хрватску као „усташку државу“ приликом парастоса жртвама „Олује“ на Банстолу.

„Ваша огњишта безумници су претворили у огањ, а ваше страдање и патњу славе као своју победу и дан када су обновили државу, која им је остала од Павелића, а била призната једино од Хитлера“ – рекао је Николић.

Своју подршку данашњим демонстрацијама испред амбасаде Хрватске у Београду су најавиле организације Наши и Образ, али за очекивати је присуство и низа других организација, те навијачких група, као и удружења ветерана, удружења несталих, итд.

Извор: Правда