• Почетна
  • СВЕТ
  • САД се припремају за неконвенционални рата против Ирана
Прочитај ми чланак

САД се припремају за неконвенционални рата против Ирана

0
Сиријски град Кобани за време америчког бомбардовања 18. октобра 2014. Фото: Ројтерс / Кај Фафенбах

Сиријски град Кобани за време америчког бомбардовања 18. октобра 2014. Фото: Ројтерс / Кај Фафенбах

Одлука Сједињених Америчких Држава да повећају продају оружја својим арапским савезницима у Персијском заливу значи да се Вашингтон припрема за неконвенционални рат против Ирана, каже амерички војни аналитичар из Калифорније.

Одлука да се убрза продаја оружја, коју је објавио амерички државни секретар Џон Кери у понедељак у Катару, донета је под интензивним притиском произраелског лобија у САД, рекао је Скот Бенет, бивши амерички официр и стручњак за психолошки рат.

„Ово је нека врста удовољавања хтењима Америчко-израелског комитета за јавне послове (AIPAC)“, рекао је Бенет за Прес ТВ у понедељак.

„Уједињене нације би ово требале да осуде и кажу да САД не би требало да учествују у распиривању грађанских ратова и грађанских немира, да не треба да подржавају плаћеничке герилске акције против Сирије и Ирана преко арапских држава.“

Сједињене Америчке Државе су „пристале да убрзају продају потребног оружја за шта је раније било потребно превише времена“, рекао је Кери новинарима после састанка са регионалним министрима иностраних послова.

На последњој етапи своје регионалне турнеје, Кери је разговарао са колегама из Савета за сарадњу арапских држава Персијског залива, трудећи се да ублажи њихову забринутост у вези са недавним нуклеарним споразмом са Ираном.

Државе чланице Савета за сарадњу арапских држава Персијског залива су Бахреин, Кувајт, Оман, Катар, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

Бенет каже да ће ове државе заузврат олакшати трансфер америчког оружја милитантним групама, као што је Исламска држава, које су „све значајнија сила у дестабилизацији Сирије и Ирака“.

На заједничкој конференцији за новинаре америчког државног секретара и његовог катарског колеге, Кери је такође рекао да ће САД и регионални арапски савезници повећати размену обавештајних података и број заједничких војних вежби.

„Ово су неки од примера и начина за који верујемо да се њима могу повећати безбедност региона и унапредити сарадња“, рекао је Кери.

Извор: Press TV

Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО