Прочитај ми чланак

САД бомбардовале Сирију

0

Američki borbeni avion F-35-foto-reuters_f

САД су спровеле први ваздушни напад у циљу заштите побуњеника који се у Сирији боре против режима Башара ел Асада и џихадиста из Исламске државе.

Тај први амерички одбрамбени напад на сиријској територији спроведен је у петак у циљу заштите побуњеничке групе Нова Сирија, изјавио је портпарол Пентагона Бил Јурбан.

– Желели смо да заштитимо Нову Сирију, коју смо обучавали -рекао је портпарол америчког Министарства одбране.

Раније, старији службеник админситрације је изјавио да су САД гађале припаднике Ал Нусра фронта, сиријског огранка Ал Каиде, као одговор на напад на побуњенике, које су обучавали Американци.

Админситрација председника Барака Обаме је у понедељак саопштила да се припремају „додатни кораци“ за одбрану снага у Сирији, које је Америка опремила и упозорили режим Башара ал Асада „да се не меша.“

Председник је то одобрио недавно, на препоруку његових високих војних саветника, преноси АФП.

Портпарол Беле куће Џош Ернест је рекао да Асадов режим није до сада ометао снаге, које подржавају САД, али је ипак истакао могућност бомбардовања против њега, у случају потребе.

САД су обучиле и опремиле бројне борце, за које тврди да су „умерени“, како би се борили против џихадиста Исламске државе.

Ипак САД очекују да те снаге тек треба да играју главну улогу у рату у земљи, у којој је већ дошло до неколико великих преокрета.

Лавров: Америчко бомбардовање Сирије контрапродуктивно

Одмах је реаговао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров који је оценио као контрапродуктивне додатне мере које су САД наговестиле у знак подршке борби сиријских побуњеника против режима Башара ел Асада.

– Контрапродуктивно је јавно износити да ће обучене америчке оружане групе бити под заштитом авијације међународне коалиције, предвођене САД, која интервенише у Сирији – рекао је Лавров оцењујући да би онда међународна коалиција могла да гађа било коју мету у Сирији.

 

Tanjug