Прочитај ми чланак

КАСТРО ПРЕДВИДЕО папу Јужноамериканца, црнца на челу Америке и укидање блокаде ка Куби?

0
kastro

© AP Photo/ Charles Tasnadi

Светским друштвеним мрежама кружи следећа анегдота — Че пита Кастра: „Када ће да укину ову проклету блокаду?“ Фидел: „Када амерички председник буде црнац и папа Јужноамериканац“.

Овакав одговор је кубански лидер наводно дао 1973. године, али не свом аргентинском саборцу, већ аустралијском новинару који је на Куби боравио под лажним идентитетом британског новинара Брајана Дејвиса.

То је аргентински писац и новинар Педро Хорхе Соланс чуо од таксисте на Куби, Едуарда де ла Торе, и убацио у репортажу која је објављена у марту 2015. године у листу „Ел диарио де Карлос Паз“.

Текст је у прво време прошао незапажено да би потом достигао светску славу пошто га је у априлу и мају преузело више кубанских сајтова.

Соланс објашњава да је његов саговорник син преводиоца и шофера који је радио са дописницима који су из читавог света стизали у Хавану. У октобру 1973. године био је у вези са Нилом Брајаном Дејвидом, новинаром који је у то време извештавао из Вијетнама и који је дошао у Хавану како би снимао документарне филмове.

Едуардо де ла Торе, који је у то време био студент, каже да му је отац испричао да је на конференцији за новинаре коју је Кастро организовао након посете Вијетнаму, аустралијски новинар поставио питање на које је кубански лидер лаконски одговорио.

Да ли се може веровати овом сведочанству?

За сада не постоји начин да се то провери јер овај сусрет није забележен, иако је могуће да је до њега дошло.

Дејвид који се прославио ратним репортажама из Вијетнама и Камбоџе умро је 1985. године.

Аргентински лист се брани да је „вербално сведочанство један од извора који се највише користе у науци, као и у историји“. Соланс тумачи Кастров одговор као пируету да би избегао питање новинара кога је Хавана сматрала шпијуном.

Анегдота о црном председнику и јужноамеричком папи се први пут појавила на Tвитеру 17. децембра 2014. године, када је званично саопштено да ће доћи до дипломатског приближавања Хаване и Вашингтона.

Дописник „Лос Анђелес тајмса“ из Бразила је пренео на енглеском „шалу“ која је кружила на бразилским фејсбук страницама. Кастро је на Tвитеру убрзо проглашен видовњаком.

Они који сумњају у истинитост ове анегдоте сматрају да је урбана легенда настала када је деформисан одговор кубанског председника из јуна 1977. године у интервјуу америчком телевизијском каналу „Еј-Би-Си њуз“ о нормализацији америчко-кубанских односа.

„То зависи од добре воље обеjу страна“, рекао је Кастро. „За то ће бити потребно време. Не верујем да ће до тога доћи за време првог Картеровог мандата, можда током другог, између 1980. и 1984. године.“

Што је ретроспективно испало као „кад на врби роди грожђе“, јер Картер није поново изабран 1980. године.

(СПУТЊИК)