Прочитај ми чланак

Хрвати више мрзе Србе данас него пре 20 година

0

hrvatska-vojska-450x299

Двадесет година после операције „Олуја“, победници Хрвати изгледа само још више мрзе Србе, што не делује охрабрујуће на односе између два суседа, оцењује данас словеначки лист „Дело“.

Истичући да је србофобија и дан данас присутна у Хрватској, лист пише да, иако се чини да је еуфорија једино осећање везано за „Олују“ у тој земљи, и даље постоје многа различита објашњења о томе шта ће се, заправо, прослављати војном парадом у Загребу.

Победа ће бити прослављена еуфорично, али Срби остају хрватски непријатељи, између осталог и због оптужби да је оно што се догодило било највећи случај етничког чишћења после Другог светског рата, наводи дневник из Љубљане.

У тексту се подсећа да је пред почетак крвавих балканских ратова у Хрватској живело 600.000 Срба, док их је после тога остало око 200.000, а између 2001. и 2011. године њихов број је опао за 15.000.

Једна студија о идентитету Срба у Хрватској, како се наводи у тексту, показала је да се све више младих Срба изјашњава као Хрвати, те да је све већи број случајева стигматизације и такозване друштвене дистанце према Србима.

– Двадесет година после Другог светског рата, немачки туристи и њихове марке су били дочекани широм раширених руку у Хрватској. С друге стране, 20 година после операције „Олуја“, победници – барем често тако изгледа – Србе само још више мрзе – закључује љубљански лист.

 

Извор: Танјуг