Прочитај ми чланак

СЛАВЕ УБИСТВА: Војна парада у Загребу за 20-годишњицу Олује

0

 

hrvatska vojska suradnik13_f

Хрватска држава даднас војном парадом у Загребу обележава 20. годишњицу војно-полицијске акције „Олуја“ и кроз Загреб ће послеподне продефиловати око 3.000 учесника параде, од тога највише припадника Хрватске војске.

На паради учествују и припадници полиције, службе за заштиту и спашавање и ватрогасци са својим возилима, као и око 450 ратних ветерана и историјских јединица.

У колони која ће бити дуга готово пет километара, биће више од 300 борбених и неборбених возила и технике од којих десетак тенкова, топова и нових хаубица.

Грађани ће моћи да виде и 30-так авиона, међу којима недавно обновљена три МИГ-21 и шест Пилатуса који ће се представити у склопу атрактивног наступа елитне аерогрупе Крила Олује. У Брачком каналу код Сплита постројиће се и Хрватска ратна морнарица.

Војна парада почиње у 18.00 сати и трајаће сат и по, дуж Улице града Вуковара, од Држићеве до Савске. Још од суботе у Загребу је на снази посебна регулација саобраћаја, а од 13.00 часова за саобраћај ће бити затворене улице којима ће се кретати учесници манифестације.

Министарство одбране саопштило је да су се војном мимоходу од позваних 15-так држава, углавном чланица НАТО, одазвале готово све, као и да је велики одзив дипломатског и војно-дипломатског кора. На манифестацији очекују се представници 42 државе и међународних организација на нивоу ВИП гостију, амбасадора или војних изасланика.

Посебно је истакнут долазак два висока генерала из САД-а, заменика начелника Главног штаба и једног генерала из Пољске, министарке одбране и начелника Главног штаба из БиХ и начелника Главног штаба из Албаније.

Због несагласности око места и начина прославе празника Дан победе и домовинске захвалности и 20.годишњица „Олује“ ове године слави се два дана – уз војну параду у Загребу, државни врх окупиће се и сутра на традиционалној свечаности у Книну.

Уз церемонију подизања хрватске заставе на Книнској тврђави биће откривен и споменик првом председнику Хрватске Фрањи Туђману.

Хрватска невладина организација Доцумента – Центар за суочавање с прошлошћу и Српско народно вијеће упозорили су уочи „Олује“ да и ове године изостаје службено сећање на жртве.

Они су подсетили да је према извештају Хрватског хелсиншког одбора током и после „Олује“ страдало 667 српских цивила. Према подацима УХНЦР, Хрватску је напустило више од 200.000.

(Танјуг)