Прочитај ми чланак

БУГАРСКИ РАТ ПРОТИВ ИМИГРАНАТА: Бодљикава жица дуж целе границе са Турском

0

madjarska zica

Док полиција у Калеу покушава да се избори са хиљадама имиграната који покушавају да се домогну Евотунела очајнички желећи да уђу у Британију, бугарске власти одлучиле су да ојачају своје границе са Турском.

Препреке које је биртанска влада поставила нису превелик залогај за имигранте који на све начине успевају да доскоче барикадама и домогну се британског тла.

С друге стране, Бугари су конструисали челичну ограду која ће бити постављана дуж целе границе, а власти се већ хвале како је она недодирљива.

Локалне власти надају се да ће на овај начин зауставити немилосрдне криминалне банде које искоришћавају унесрећене породице које беже од рата из Сирије, Ирака и северне Африке.

Бугарски шеф граничне полиције Иван Стојанов рекао је да су њихове операције зауставиле више од 500 имиграната који су прошлог месеца покушали да пређу у земљу.

– Половину су ухапсиле наше турске колеге, а поливина је враћена. Циљ имигранта није Бугарска. Они нас користе само као транзит да се дочепају Британије или неке друге развијеније земље – рекао је Стојанов.

Инфрацрвене камере које детектују покрете тела спречиће и мајке које преко ноћи покушавају да прошверцују децу у наручјима.

Ограда је под присмотром 24/7, а наоружани стражари стационирани су на стратешким тачкама дуж целих 80 километара границе.

Гранична полиција и из осматрачница са двогледима мотри шта се дешава у Турској.

Бугарска војска такође је одлучила да предупреди борбу против ИСИС бораца који покушавају да уђу у Европу или се врате. Земља је раније сматрана лаком препреком за повратак, а била је уцртана и у мапи исламског калифата.

Имран Кхаваја, који је снимљен како позира са одсеченом главом у упоришту ИСИС-а, путовао је кроз Бугарску у таксију свог рођака након што је прошле године ушао у земљу.

Француски осумњичени терориста Фриц-Џоли Јоакин, који се доводи у везу са браћом Куаши одговорним за напад на Шарли ебдо, такође је ухапшен у Бугарској у близини граничног прелаза.

Међутим, за хиљаде очајних и уплашених породица које беже од тероризма екстремиста, ограда представља крај једног сна о бољем животу.

У полицијској станици у пограничном месту Елхово, седморица полицајаца надгледају ситуацију на ТВ мониторима који уживо прате дешавања на граници.

Они су на непрекидној радио-вези са својим колегама који се налазе на терену.

Борис Чершиков, портпарол УНЦХР за Бугарску, објашњава да већина имиграната код себе нема личне исправе јер су им шверцери одузели као откупнину.

– Сведоци смо да много људи бежи од Исламске државе. Ограда је ту да би људе спречила да уђу, али то значи да ће азилатни морати много више да рескирају и плаћају више цене кријумчарима – додао је Черишков.

(Блиц)