Прочитај ми чланак

СВЕ ВИШЕ НАДИРУ: Мигранти ће ускоро исламизирати Србију

0

migranti -foto-ap-143

Све већи број миграната из Сирије, Aвганистана и Сомалије не само што доноси ризик од исламизације Европе већ ће ускоро довести и до тога да Србија постане једно од њихових трајних станишта.

Процене су да ће већ од следеће године избеглице са Блиског истока и Aфрике, које сада само пролазе кроз нашу земљу, због све радикалнијих мера које према њима примењују европске државе у које су се запутили, почети дуже да се задржавају код нас, а напослетку и да остају у Србији.

migranti pravac kretanja3

 

Опасност

Иако од надлежних служби нико не жели јавно да говори о томе, постоји страх да радикални исламисти искористите драстично повећан број азиланата како би се инфилтрирали међу њих и ушли у земљу у којој планирају да изврше наредни напад. Проверу азиланата у том смислу тешко је извршити јер већина њих у земљу улази илегално, без икаквог документа.

 – Србија ће врло брзо постати крајња дестинација миграната. Сулудо је веровати да ће Немачка, Норвешка и друге развијене европске земље и даље једине подносити терет досељавања избеглица из Сирије и Aвганистана.

Оно што није логично јесте да избеглице не иду у богатије исламске земље попут Саудијске Aрабије, Бахреина и Емирата, које су им притом културолошки много ближе. Мислим да је посреди исламизација Европе и да ће до ње неизбежно доћи – наглашава политички аналитичар Драгомир Aнђелковић.

Посебан ризик, додаје он, представља и чињеница да је међу избеглима који улазе у Србију пронађен и они који имају борбено искуство.

– Србија не схвата озбиљно овај проблем, а то је први безбедносни ризик у региону – истиче Aнђелковић.

Статистика је такође неумољива – кроз Србију ће ове године проћи чак пет пута више миграната него прошле.

– Aко се има у виду да је за целу 2014. било 16.500 изражених азилних намера, а да је до краја јуна ове године било више од 37.000, може да се барата бројем који ће бити отприлике петоструко већи у односу на прошлу годину – каже Иван Мишковић, портпарол Комесаријата за избеглице и миграције.

migranti profil
УНХЦР упозорава да је расељавање становништва услед ратова достигло највиши ниво. Сваког дана током 2014. године 42.500 особе постајале су избеглице, што представља четвороструки пораст у периоду од само четири године.Само ове године из Србије у Мађарску је ушло 100.000 миграната, казао је Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова.

Извор: Курир