• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • СРБИЈА НАЈСТАРИЈА ЕВРОПСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА: Неолитски мегалополис из 5000г. п.н.е. откривен уз ауто-пут!
Прочитај ми чланак

СРБИЈА НАЈСТАРИЈА ЕВРОПСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА: Неолитски мегалополис из 5000г. п.н.е. откривен уз ауто-пут!

0
neolitski grad kod paracina 0

Истраживачи раде под балоном на археолошком локалитету Фото: Вечерње новости

После месец и по дана студенти из Београда и Сарајева привели крају археолошка истраживања код Дреновца. Потребан новац за завршетак центра за истраживање.

ИСТРAЖИВAЧКИ ЦЕНТAР

Кад пројекат буде завршен, општина Параћин добиће крај Дреновца Центар за истраживање неолита, јединствену установу на Балкану. Биће то стециште научника и истраживача из целог света, место за истраживање и едукацију и својеврсна туристичка атракција. Општина се, наиме, изборила за дозволу за паркинг крај ауто-пута, па ће туристи коначно имати приступ локалитету.

После месец дана заморног, али занимљивог и инспиративног посла, студенти археологије из Београда и Сарајева, под будним оком професора др Славише Перића са београдског Aрхеолошког института, приводе крају истраживање неолитског локалитета код Дреновца.

Налазиште се простире на чак шездесетак хектара крај ауто-пута Београд – Ниш и већ десетак година под лупом је археолога и студената.

Они су наставили радове на четвртом стамбеном објекту-кући под огромним балоном, заштићени од сунца и успутних радозналаца.

Ископавају се остаци древне културе која је постојала пре око 7.000 година, односно 5.000 година пре наше ере.

Због своје величине, насеље је названо „неолитски мегалополис“, али није имало времена да се развије у прави град јер је страдало у некој, природној или друштвеној катастрофи.

Осим на ископавању предмета, студенти раде и на њиховом обележавању, сортирању, реконструкцији и конзервацији. Као и претходних лета, база им је у дреновачкој основној школи.

– У питању је обиље археолошког материјала непроцењиве вредности јер је овај локалитет био један од највећих неолитских насеља. Јако су густо биле постављене куће и то у правилним размацима, што говори да је град имао добру унутрашњу организацију – каже Бранислав Стојановић, директор Завичајног музеја у Параћину.

Он је као студент археологије и сам пре више година радио у овом летњем кампу.

Остаци грнчарије у једној од спаљених кућа

Остаци грнчарије у једној од спаљених кућа Фото: Вечерње новости

На простору од Дреновца до Багрдана налазе се остаци чак 80 неолитских насеља, па је идеја-водиља професора Перића била да се докаже да је овај део Поморавља средиште неолитизације читаве југоисточне Европе.

Претпоставља се да је само код Дреновца живело насеље са око 1.500 кућа, што је заиста огроман број за ондашњи период.

Куће које су у претходном периоду истражене лоциране су на основу гео – магнетних снимања, а резултати ископавања много говоре о тадашњем начину живота и активностима људи.

Видљиви остаци четири куће

Видљиви остаци четири куће Фото: Вечерње новости

Близина Коридора 10 услов је за даљи развој овог неолитског налазишта, а велики кораци у том правцу већ су начињени. Изградња балон-сале под којом истраживачи раде – био је први од корака.

Пројектован је још један балон, до локалитета изграђене су приступне стазе, а у непосредној близини саграђен је објекат Центра за истраживање неолита, који ће бити база за будуће истраживаче.

Међутим, због недостатка новца држава ове године није даље инвестирала у објекат па су радови застали.

Извор: Новости.рс