Прочитај ми чланак

„ПОТРЕБA ЗA ГРAНДОМAНИЈОМ“ Вучић у епизоди „Први пут у историји“

0

vučić lazov pinokio
Премијер Србије Aлександар Вучић је за нешто више од годину дана најмање 40 пута рекао да се у Србији нешто дешава „први пут у историји”, „први пут у савременој историји”, „први пут у последњих 20 година”…

Угледни професори и аналитичари покушали су за “Блиц” да одгонетну тајну „првог историјског пута” – да ли је реч о узречици или о смишљеном трику који треба да изазове ефекат међу бирачима.

Историчар Предраг Марковић каже да је потребно много времена е да би се проверило колико премијерове изјаве одговарају истини.

– Премијер има проблем јер жели да буде нека врста спаситеља. Ево управо спасава играче Лутрије. Воли да истиче своју улогу и претпостављам да отуда често користи ове изјаве. Aко се не варам, Динкић је својевремено изјавио да су први пут имали суфицит у каси, а премијер је то изјавио касније. То ми прво пада на памет као случај где није био у праву – наводи Марковић.

Професорка Србијанка Турајлић не мисли да су ово случајне узречице Вучића.

– Премијер има потребу за грандоманијом. Непрекидно уздиже себе и своја достигнућа, а можда је временом почео да верује у то што говори. Он ништа не говори случајно, већ пажљиво и дубоко промишљено у односу на то како ће нека изјава бити прихваћена у јавном мњењу – наводи Турајлићева.

Доцент ФПН Синиша Aтлагић каже да Вучић има превелику жељу да верује у оно што говори.

– Из те потребе премијер инсистира на нечему у шта је убеђен. Пошто је понављање техника политичког убеђивања и учења, може се тумачити као део маркетиншке стратегије, али ја нисам сигуран да је то посреди. Тешко да је маркетинг све што неко изговори, не може се до те мере планирати.

Извор: Блиц Онлине