Прочитај ми чланак

Ни порез на смрт не праштају!

0

srb-groblje

Крагујевац…гробари…следећа асоцијација? Не, овај пут није… Мада можда има неке везе – кад све прочитате, размислите.

Наиме, ТВ Б92 је приказала прилог о радницима предузећа „Градска гробља“, који, како се наводи, шест месеци нису примили плату. Тачније, према речима једног од њих, сада примају тек део јануарске плате… Узгред је дотакнута и тема ексхумације покојника, за чија гробна места нико не плаћа накнаду за одржавање.

Према писању штампе, бизнис са продајом гробних места предака у Крагујевцу започео још 2009. (или су га барем тада медији регистровали): за тричавих хиљаду евра Крагујевчани су пристајали да „узнемиравају“ своје покојне претке и ископавају им кости за поменуту суму! Оправдање – обезбеђивање егзистенције за породицу. Колико дуго једна породица може да живи од тог новца? И како ли живи после?!..

Међутим, тек од 2013. (обратите пажњу на годину!) почиње ископавање покојника на иницијативу самог јавног предузећа „Градска гробља“… и то због дугова покојника! Наиме, годишња накнада за одржавање гробног места износи 545 динара, а просечан дуг покојника, које су решили да ископају, како би уступили место солвентнијима, износио је око 2000 динара!

Ради какве и колике зараде на новим покојницима (чији ће наследници неко време плаћати накнаду, док се њихови потомци не иселе или не забораве на своје дедове) вреди копати гробове, оно што се у српском наслеђу увек сматрало малтене светињом?! Ради 545 динара годишње?! Зар толики трошак не може преузети општина на себе или неки новопечени богаташ? У сва времена су богати људи били мецене. Данас знамо да нису, осим ако их дуг према држави не притиска… Али, барем би држава могла да им предложи овакав вид отплате пореза.

И још једна ствар – на који начин ЈКП „одржава“ гробља? То обично ради породица. Такође је занимљиво, да ли у правном смислу ова „услуга“, за коју се плаћа накнада, може да се заобиђе? Шта ако неко не жели да се гроб породице „одржава“, ако то чини сам? Да ли је и тада дужан поменутом ЈКП новац, односно да ли и тада преци могу бити узнемирени на овакав, светогрдан начин?

Много пута се сензационалистички писало и говорило о скрнављењу српских гробова на Косову, потом услед вршења сатанистичких ритуала, углавном са осудом и одвратношћу. Међутим, када се то ради из интереса, онда осуде нема?! Онда се то не зове скрнављење, него „ексхумација с упориштем у закону“?!

Да ли је питање неисплаћивања плата радницима крагујевачких гробаља као тема издвојено да би се на неки начин оправдао овакав гнусан чин? Нема другог објашњења. Јер, ни многи други не добијају плате… А од тако смешне накнаде, сигурна сам, није ни могуће исплатити раднике на гробљима. Тако да то не треба доводити у непосредну везу.

Медији можда нису ставили ту вест у фокус, али ствар се „закотрљала“ још пре неколико година, када су почеле ексхумације на „престижним“ гробним местима на Централном гробљу у Београду. Да ли се исте врше и на преосталих пет тзв. затворених гробаља (која не могу више да се шире), није ми познато. Од деесет београдских гробаља само на Орловачи, Лешћу, Збегу и Новом бежанијском гробљу постоје отворена гробна места. Дакле, они који буду желели „престижније“ место тражиће да им га уступи неки заборављени покојник?! Тржишна утакмица и међу мртвима?!? Скандалозно.

Наравно да је држава та, која мора пронаћи начин како да овај проблем реши без скрнављења гробова, ако не жели да нас обележи као народ без имало достојанства, културе и цивилизованости. Мора постојати државни фонд за овакве намене, или нека врста „субвенције“ за оне, који немају потомства или чије потомство не може (или неће) да плаћа „порез на смрт“.

Јер, замислите само колико је славних уметника и научника остало без потомства. Како би вам изгледало преоравање њихових гробова у циљу неке минималне зараде ЈКП „Градска гробља“ или како год се звало то предузеће!?! А ни оне, мање познате покојнике, не смемо другачије третирати, јер смо пред Богом сви исти.

Знамо да се већ неко време код нас насилно калеми дух неолибералног капитализма на народну традицију… али ово је превише. Ништа више није свето у земљи Србији! А то не сме да постане норма.

Извор: СРБИН.ИНФО – Соња Павлова