Прочитај ми чланак

НЕЗАДОВОЉНИ СА ОПОЗИЦИЈОМ: Напредњаци најавили промену Устава и политичког система

0

Skupstina srbije poslanici

Шеф посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Зоран Бабић изјавио је да ће та странка крајем августа представити своје предлоге за промену политичког система у Србији.

„Због живе парламентарне расправе нисмо имали времена да то учинимо, али већ са првим радним данима крајем августа СНС ће изнети своје предлоге. У чему ће се они састојати не бих желео да говорим унапред“, рекао је Бабић.

Он је потврдио да ће „финале“ реформе политичког система подразумевати промену Устава, али није желео да прогнозира када ће се то догодити.

Бабић, који је и председник Акционе групе за промену политичког система, прецизирао је да се до сада говорило о промени броја посланика и изменама изборног система, и позвао „најмудрије главе из Академије наука да својим саветима помогну Акционом тиму“.

Према његовим речима, врло брзо ће бити промењен и Пословник о раду Скупштине Србије, који је „у многим сегментима мањкав“.

„Предложићу да се интензивира контролна функција парламента и то кроз пропитивање владе два пута месечно, с тим што би посланици у једном наврату постављали питања само премијеру, а у другом члановима владе. Осим тога, предложићу увођење радног кворума, јер празна скупштинска сала, нарочито онај део где седе посланици бившег режима, јесте нешто што заиста пара очи. Више су министри и премијер Вучић присутни у сали од опозиције“, казао је шеф групе СНС.

Извор: Данас